átvizsgálják az autópályákatÁtvizsgálják az M9-es és az M6-os autópálya Tolna megyei szakaszán a vadvédelmi kerítéseket, miután többször tévedt nagyvad a sztrádára - közölte a Tolna Megyei Vadászkamara titkára. Király István elmondta: eddig az M6-os egy kisebb szakaszát és az M9-es út nagy részét átvizsgálva több hibát találtak a kerítésekben, amelyek így jelenleg nem zárják ki, hogy a vaddisznók, őzek, szarvasok bejussanak a pályára. A kamara titkára kivitelezési hibákat említett: a kerítést nem süllyesztették be mindenhol a talajba, és egy-egy vízáteresznél egyméteres nyílások maradtak. A vizsgálat után a vadászkamara átadja a hibalistát az üzemeltetőknek, a vadbalesetek megelőzése közös érdekük.

Mint Király István mondta, az M6-os Tolna megyei szakaszán az utóbbi hetekben háromszor is őz tévedt az úttestre, az állatokat a forgalom lezárása mellett hivatásos vadásznak kellett kilőnie.

Az autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti szakaszáért felelős M6 Tolna Üzemeltető Kft. közölte: naponta ellenőrzik a vadvédő kerítéseket; a tapasztalatok alapján a vad, elsősorban őz nem a kerítéseken át, hanem a feljárókon megy az úttestre. Dunaújváros és Szekszárd között 16 vadátjáró van, az üzemeltető cég magyarázata szerint azonban ezeket még nem szokták meg az állatok.

A vad által okozott közlekedésbiztonsági kockázatra a rendőrség is figyelmeztetett; Szecsei Zsolt, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta: a főkapitányság már írásban felhívta az üzemeltető figyelmét arra, hogy vizsgálják át a kerítéseket, és szüntessék meg a hiányosságokat. Az osztályvezető arról számolt be, hogy az autópályára tévedt állatok eddig nem okoztak személyi sérüléssel járó balesetet, jelentős anyagi kárt viszont már igen.

Forrás: MTI