aknára lépett egy horvát vadászEgy horvát vadász meghalt, három társa pedig megsebesült, amikor egyikük taposóaknára lépett Horvátország középső részén - közölte hétfőn a horvát rendőrség.
Az 1991 és 1995 között zajlott szerb-horvát háború alatt nagyjából kétmillió aknát telepítettek a szemben álló felek Horvátországban. Jelenleg több mint kilencvenezer akna vár arra, hogy eltávolítsák.

A vasárnap este történt robbanásban egy 29 éves vadász halt meg, egy Otocsác városhoz közeli erdőben - közölte a horvát rendőrség. A horvát közszolgálati rádió információi szerint a négy férfi eltévedt az erdőben, és véletlenül egy elaknásított területre tévedtek.

A Horvátország aknamentesítésével megbízott szervezet adatai szerint 887 négyzetkilométernyi terület számít aknaveszélyesnek az országban. A becslések szerint ezeken a területeken nagyjából 93 ezer darab akna lehet, valamint nagy mennyiségű fel nem robbant lőszer - áll a horvát aknaközpont weboldalán olvasható helyzetjelentésben.

A horvát szervezet adatai szerint 501 ember halt meg aknarobbanásokban 1991 óta Horvátországban, és 1420 embert sebesült meg. Az esetek döntő többsége 1998 előtt történt.

Forrás: FH