őzcsapatEgy olyan miniszteri rendelet aláírásán gondolkodott Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter, ami több, a vadgazdálkodás kérdését helyi szinten megoldó egyesület pár éves munkáját döntötte volna romba, s egyúttal kivette volna a helyi erdőtulajdonosok kezéből a vadászati jog átadását.
A téma azért forró, mivel novemberben adják ki újabb tíz évre a vadászterületeket, s a miniszteri rendelettervezet értelmében az önkormányzatok nem társulhatnának semmiféle egyesülethez, így kevés területen lenne meg az az 51 százalékos tulajdonosi többség, ami a helyi beleszólást lehetővé tenné ebben a kérdésben. Erről legutóbb Sepsiszentgyörgyön, a közbirtokossági elnökök és magánerdészetek képviselőinek a Romsilva képviselőivel közösen tartott tanácskozásán esett szó (lásd július 9-i lapszámunkat), de konkrét megoldás nem született. A témával kapcsolatos véleményét ifj. Rancz Sándor, a Kézdiszentléleken bejegyzett Katrosa Egyesület alelnöke osztotta meg lapunkkal.

Rancz szerint egyetlen miniszteri tollvonással rengeteg ember sokéves munkáját tették volna tönkre, s ugyanakkor sérült volna a mintegy 30 ezer háromszéki erdőtulajdonos, számtalan közbirtokosság és önkormányzat joga is. Az önkormányzatoknak ugyanis nem adnának lehetőséget az egyesületükhöz való társuláshoz, s így a magánszemélyek és a közbirtokosságok nem érik el az 51 százalékos tulajdonosi többséget. Ez azt jelenti, hogy novemberben a legtöbb területre licitet írhatnak ki, megjelenhetnek az idegenek, akik aztán kényük-kedvük szerint rendelkezhetnének a székelyföldi vadászterületekről. Különösen Kovászna megye az érintett. Tovább nehezíti a dolgot az is, hogy az új tervezet szerint a tulajdonosok a kataszteri hivatal által kiadott hivatalos okmánnyal kell igazolják területük hovatartozását, amit Kovászna megyében nehéz megoldani, hiszen még mindig nem zárult le a birtokbahelyezési folyamat, sok ember nem rendelkezik a tulajdont igazoló birtoklevéllel.

Rancz Sándor és Kiss Attila erdőtulajdonos- képviselőket, Dimény Zoltán és Fodor István berecki illetve bodoki polgármestereket Borbély László miniszter csütörtökön fogadta Bukarestben a fenti gondok tisztázása végett. Azzal csillapította a kedélyeket, hogy rendelete nem végleges, a minisztérium szakemberei a szaktárcához eljuttatott vélemények összehangolásán dolgoznak. Ugyanakkor a tulajdonjogot bizonyító dokumentumok köre is kibővül, nem csak birtoklevéllel és telekkönyvi kivonattal, hanem a helyi önkormányzat által a gazdalajstrom alapján kibocsátott bizonylattal is igazolható lesz egy terület tulajdonjoga – hangsúlyozta Borbély László.

A tanácskozáson a Nemzeti Vadászati Tanács összetételéről is szó esett. A kovásznai erdőtulajdonosok képviselői kérésére a Nemzeti Vadászati Tanácsba bekerül a magánterületek és közbirtokosságok képviselője is. A jelenlevők azzal is egyetértettek, hogy a vadászterület odaítélésekor egy banki garancialevél bemutatása is szükséges. A vadászati kerettörvény javításra szorul – Borbély ennek orvoslását a következő parlamenti szesszióra ígérte.

Forrás: Székely Hírmondó