medvét exportálna romániaA túlszaporodott állomány létszámának csökkentése és a háztáji gazdaságokban okozott károk visszaszorítása érdekében nagy számban exportálnának medvét külföldre a hatóságok.
Borbély László környezetvédelmi miniszter sepsiszentgyörgyi látogatása során elismerte, hogy az ország medvékben gazdag régióiban komoly problémát jelentenek a négylábúak a hatóságok és a lakosság számára.

„Romániában mondhatni hétköznapi állattá vált a medve, itt él az európai barnamedve-populáció mintegy fele, hozzávetőlegesen hétezer példány. Már-már úgy érzem, hogy politikai menedékjogot kértek nálunk, annyira jól érzik magukat itt” – fogalmazott a tárcavezető, utalva arra, hogy a bukaresti hatóságok évente legtöbb háromszáz medvére bocsátanak ki vadászati engedélyt, holott sokkal többre lenne igény.

Borbély hozzátette, mivel a medvék védelméről Románia és az Európai Unió által kötött megállapodást nem lehet módosítani, a legkézenfekvőbb megoldás az állatok külföldi kivitele lenne. Mint arról már beszámoltunk, a székelyföldi megyék lakossága hosszú ideje arra panaszkodik, hogy az élelmet kereső vadállatok rendszeresen garázdálkodnak a településeken, tizedelve a háziállat-állományt.

Forrás: Erdély.ma