vaddisznó vaddisznóvadászatA tőkés réce vadászatával szeptember elsején kezdődik a 2010/11-es vadászidény, októbertől a fácánokra és a mezei nyulakra is lőhetnek majd a puskások.
A vadászok száma megyénkben nem csökkent, több mint 2700-an hódolnak ennek a szenvedélynek, közülük 155 a hivatásos vadász. — Megyénkben 79 vadászatra jogosult szervezet végzi a vadgazdálkodást — mondta a Beolnak Zuberecz Tibor megyei fővadász.

— A fácán törzsállománya 100 ezerről 80 ezerre esett vissza, ezért a korábbinál nagyobb számban kellett mesterségesen nevelt madarakat kihelyezni. A mezei nyúlnál kisebb a visszaesés, az őzállománynál pedig kimondottan kedvező a kép.

Április 15-étől szeptember 30-áig vadászható az őzbak, Békésben eddig a lelőhető 2200-ból 1700-at ejtettek el. A lelőtt bakok 24 százaléka érmes pontszámú, ami nagyon jó arány. A legméretesebb agancsú bakot Orosházán kapták puskavégre, 712 gramm súlyú a trófea, de 628 grammossal a Nagyrátai Vadásztársaság is büszkélkedhet.

Ami érdekesség, megnőtt Békésben a vaddisznók száma, hatszázról ezerre. Az árvízi, erdősültebb területekről tették át szálláshelyüket Békésbe a vaddisznók, itt fialtak, majd itt is maradtak. A gímszarvasok száma is emelkedett, 200-ról 300-ra. Persze, a megye továbbra is apróvadas vadászterület maradt, külföldről leginkább olasz, spanyol és német puskások jönnek, de megnőtt a skandináv államokból és az arab országokból érkező vadászok száma is.

Zuberecz Tibor hangsúlyozta, az orvvadászat elsősorban megélhetési jellegű. Jó az együttműködésük a rendőrséggel, nemrégiben Csorváson hivatásos vadász és rendőr közösen csípett nyakon orvvadászokat. A rendőrt a szeptember 4-ei, kondorosi megyei vadásznapon elismerésben is részesítik.

Forrás: Beol