fürjIllegális fürjcsalogatókat találtak a topolyai és krivajai környezetvédők
A megcsappant fürjállományt tovább veszélyezteti a csalogatós vadászat. Főleg külföldi vendégvadászok és itthoni vendéglátóik járnak illegális utakon. Úgy tűnik, az illetékesek nem veszik komolyan a környezetvédőket, idáig senkit sem vontak felelősségre az évenként ismétlődő törvényszegésért.

Elkezdődött a fürjek vonulási időszaka, a nyarat nálunk töltő madarak délebbre mennek, az északabban élők pedig ezen a területen vonulnak át.

A fürjek kilövési idénye augusztus elsején kezdődött és szeptember 30-áig fog tartani. Ezeknek a madaraknak a vadászata alapvetően nem törvényellenes dolog, viszont az illegális fürjcsalogatók használata azzá teszi. Míg egy vadász és a kutyája 4-5 fürjet tud elejteni, addig csalogatóval egy vadász akár 100 fürjet is lőhet. A múlt héten a topolyai Arcus és a krivajai Hrast-Tölgy környezetvédő egyesületek közös akciója nyomán két ilyen berendezést foglaltak le. Amint megtudtuk, az illegális fürjcsalogatók használata nem újdonság vidékünkön, a környezetvédők pedig már tavaly és tavalyelőtt is szerveztek hasonló, leleplező akciókat. Sihelnik Józsefet, az Arcus Környezetvédő Egyesület titkárát és ornitológiai szakcsoportjának vezetőjét a múltheti akcióról kérdeztük

– Csütörtökön reggel azt az információt kaptuk, hogy a krivajai hotelben 16 külföldi vadász szállt meg, és találkoztak helybeli vadászokkal. Arról is tudomást szereztünk, hogy a hétvégén Topolyán fognak vadászni. Nekünk is megvan a saját kis hálózatunk, és szétküldtük a figyelmeztetést hogy mindenki figyeljen oda. Már csütörtök este járőrözni kezdtek az önkénteseink és a becsei úton, a Petrovics-szállás környékén meghallották a csalogatók hangját. Később több aktivistánk és a rendőrség is a helyszínre érkezett, és felkutatták a fürjcsalogatókat. Két berendezést találtak, noha legalább három hangját azonosították be. Valószínűleg a vadászok is kiértek a helyszínre és mentették a menthetőt. Kérdés, hogy ki értesítette őket, mert kollégáinkon kívül csak a rendőrségnek szóltunk, hogy rábukkantunk a berendezésekre.

* Mi lesz a lefoglalt csalogatók sorsa?

– A rendőrség technikusa lefényképezte a berendezéseket, fölvették a jegyzőkönyvet és lefoglalták a berendezéseket. Ezek után nem tudjuk, hogy mi lesz a sorsuk, de félő, hogy ismét visszakerülnek a vadászokhoz. Elég új csalogatókról van szó, értékük 100 euró körül mozog. Pult alól már idehaza is be lehet szerezni őket, persze illegálisan.

* A két egyesület a korábbi években is hajtott végre ilyen akciókat. Mi lett az akkor lefoglalt berendezésekkel és indult-e eljárás valaki ellen?

– A korábban lefoglalt csalogatókat a krivajai egyesület tárolta és a tartományi vadászati felügyelőnek adták át. 2008-ban mi tettünk feljelentést, amire senki sem reagált, tavaly viszont együttműködtünk a Szerbiai Madártani Akcióligával, és ők tettek följelentést a topolyai, a bácskossuthfalvi és a tomislavci vadászegyesületek ellen. A nyomozás megtörtént, a tanúkat kihallgatták, de nem tudok róla, hogy ítélet is született volna.

Forrás: Magyar Szó