gímszarvasEllentmondásosan alakult eddig a szarvasbikaszezon, hiszen a gazdasági válság mellett a csapadékos időjárás is nehezítette a vadászatot. A bőgési időszak csak most kezdődött, ám már több aranyérmes trófea is akad.
A Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészeténél bizakodóan néznek a szezon elé. Hopp Tamás igazgató szerint szeptember elejétől folyamatosan jönnek a vendégek - jelenleg is van náluk két csoport - s az eredményesség sem ad okot panaszra.
- Eddig két kapitális trófeával büszkélkedhetünk - így az igazgató. - Egyik 14,2 kilogram és 255,09 pontos, vagyis a magyar ranglista 10-15. helyére esélyes, a másik valamivel kisebb, de még ez is nagyon szép. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bőgési időszak egy kicsit később kezdődik, talán az időjárás az oka ennek.

A lovászi Olajbányász vadásztársaságnál vasárnap délelőtt rendezték be az első terítéket, a vendégvadászoknak addig nyolc bikát sikerült kilőniük. Náday Gyula elnök az eredménnyel elégedett is lenne, ám azt is hozzáteszi, szoros a verseny, igencsak helyt kell állnia annak, aki a jelenlegi helyzetben meg akarja tartani a vadászait.

- A vendégvadászok többsége most az alacsonyabb árfekvésű trófeákra hajt, többször is tapasztaltuk, hogy talán anyagi ok miatt nem vettek célba egy-egy relatíve nagyobb agancsot hordó bikát - magyarázza. - Eddig az időjárás sem kedvezett a vadászatnak, az elmúlt két hétben többször is esett az eső, csúszott a talaj, rosszabbak voltak a látási viszonyok, kevesebben vállalkoztak arra, hogy kimenjenek a lesre. Persze még nagyon az elején vagyunk a szezonnak, messzemenő következtetéseket ezért az eddigi eredményekből nem szabad levonni.

A Lovásziban elvégzett előzetes trófeabecslés mindenesetre a társaság elnökének szavait támasztja alá, a jelen lévő vadászok szerint a vasárnapi terítékből talán két bika érdemel ezüstérmet, a többi agancsa jóval kisebb súlyú. A legnagyobb, kilenc kilóra becsült páratlan 14-es trófeát a budapesti Tóth Tamás viheti haza.

- A barátaink ajánlották Lovászit, akik évek óta ide járnak - mondja a fiatalember. - Ez egy nagyon szép vidék, már csak azért is érdemes ide jönni, s ezért mindig családostul érkezem. Tavaly egy hasonló bikát lőttem, ám a mostani valamivel erőteljesebb, öregebb volt, ezért bízom abban, hogy a trófea is több pontot érdemel majd a bírálaton.

A budapesti vadász azt is elmondta, élete legszebb élménye volt, amikor az iklódbördőcéhez közeli Lapi-erdőben feltűnt a bika, amelyet két tehén is kísért. Talán öt percig is elnézte a csodálatos látványt, mielőtt meghúzta volna a ravaszt. Lövése tökéletesen sikerült, a szarvasbika szakszerűen mondva tűzben rogyott össze, vagyis a találatot követően egyetlen lépest sem tudott már tenni.

- Nekem ez volt a második szarvasbikám - teszi hozzá a Maglódról érkezett Müller Katalin, aki párja unszolására vált vadászhölggyé. - Évek óta ide járunk, nagyon szeretjük Zalát, hiszen itt rengeteg a vad. Eddig minden alkalommal élménnyel tértünk haza, akár egyéni vadászaton, hajtásban vettünk részt.

A gyönyörű vidék is vonzza a vadász vendégeket

Forrás: Zalai Hírlap