vaddisznó vadkár vadkárelhárító vadászatFelbátorodtak a vaddisznók a faluban és Pécs egyes területein: éjszakánként a házak között, a kertekben, veteményesekben randalíroznak.
A csapatokban járó vad feltúr, amit csak ér. Pécsett főként a lepotyogó terméseket dézsmálják meg, Mánfán viszont sem a portákat, sem az utcákat nem kímélik. Hohn Krisztina polgármester lapunknak elmondta, a kerteket mintha ekével szántották volna fel, mély árkok húzódnak végig a veteményeseken. A település már régóta szenved a vadtól, a környező magánerdők tulajdonosai azonban eddig nem siettek a segítségükre.

Szőnyi János, a Mecseki Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese elmondta, sok esetben az erdő- és a vadgazdálkodó nem ugyanaz a társaság, így a vaddisznókkal kapcsolatos problémákkal az érintett vadgazdálkodókat kell felkeresni. A vadászok ekkor az adott erdőterületen vadkárelhárító vadászatot tarthatnak, amelynek következtében az állomány ritkul, illetve a vaddisznók átszoknak máshová. A lakók, önkormányzatok csak a kerítések megerősítésével tarthatják távol az élelmet kereső vadat.

Mivel Mánfán a kár helyszíne nem az erdőtulajdonoshoz tartozik, alapvetően sem a vad-, sem az erdőgazdálkodó nem lenne érdekelt a védekezésben, mivel azonban a törvények lehetővé teszik, az önkormányzat kérelmet nyújtott be a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz, ahol várhatóan elrendelik a vadkárelhárító vadászatot.

Forrás: Dunántúli Napló