szarvasbőgésA szarvasbőgés olyan a vadásznak, mint mezőgazdásznak az aratás.
Szeptember elsejétől minden vadásznak gyorsabban ver a szíve. Ez a kezdete a vadászat csúcsidőszakának, a szarvasbőgésnek. Ilyenkor kerülhetnek terítékre az erdő koronás urai. A vadgazdák egész évben figyelik a területen élő bikákat. Jó támpontot ad az állomány megítéléséhez a tél végén lehullatott agancs. Nemcsak az élmény miatt ejtik el a bikákat, hanem mert a vadászatra jogosultak, vadásztársaságok legjelentősebb bevétele származik belőle. - A rapszodikus, változékony időjárás nem kedvez a szarvasbőgésnek - mondta Kemenszky Péter a vadászkamara megyei titkára. - A vadásztársak arról panaszkodnak, hogy a bikák már lővilág után, kezdenek el bőgni és hajnalban abbahagyják.  Korán visszahúzódnak a beállóhelyükre. Bár az igazi szezon a tapasztalatok szerint szeptember 15-e és 20-a között van.
Barkóczi István a Sefag Zrt. vezérigazgatója is az időjárásra panaszkodott.

- Nehezen indult meg a bőgős és a köd miatt elég nehéz lövetni. Eddig 16, érett agancsú bikát hoztak terítékre főként külföldi vendégeink - mondta Barkóczi István, - az üzemtervünkben 150-160 elejtését tervezzük. Eddig egy tíz kiló negyven dekás és egy kilenc és fél kilós a legnagyobb agancs, az előbbi a lábodi, míg az utóbbi a szántódi erdészet területén esett. Összességében mintegy 100-120 millió forint árbevételre számítunk, aminek nagy részét vissza is forgatjuk etetésre, illetve a vadkár kifizetésére. A szarvasbőgés olyan a vadásznak, mint mezőgazdásznak az aratás: beérett a termés, amit egész évben ápolt, gondozott. Meiszterics János a Tapsony és Vidéke Vadásztársaság elnöke azt mondta, hogy területükön suta van bőven, ennek ellenére a bőgés inkább még csak nyekergés.

- Eddig mindössze három bikát ejtett el egy külföldi és két hazai bérvadász - mondta Meiszterics János, - tavaly ilyenkor már jobban álltunk. A bőgésben 25-28 szarvas elejtését tervezzük, ez 15-18 millió forintos árbevételt jelent. Vadászvendégben nincs hiány, a héten osztrák és holland bérvadászokat várunk.
Jó tudni a nimródoknak: véreb ügyelet is létezik a megyében. A vendégvadászok tisztában vannak azzal, hogy sebzés esetén a kialkudott, elfogadott ár felét kötelesek megfizetni. Még akkor is, ha soha nem kerül terítékre a szarvasbika. A vadász legnagyobb segítsége ilyenkor a jó kutya, hiszen nélküle örökre elveszhet a hőn áhított trófea. Somogyban mintegy 15-20 hadra fogható vérebes ad ügyeletet.

Orgonaszó az erdőn, másként bőg a fiatal

A bika a hangjával jelzi a többi bikának, hogy „Itt én vagyok az úr, ha jót akarsz magadnak, nem jössz ide!". A tehenekért folytatott vetélkedés időnként verekedésbe torkollik, mely során súlyos, akár halálos sérülést is szerezhetnek a bikák. Két bika találkozásának a töredéke végződik párbajjal. A szerényebb fejdíszt viselő bika visszavonul MÁSKÉNT BŐG A fiatal, a középkorú és az öreg bika, másként a tehenet kereső magányos bika és mást, a teheneit őrző hárem basa. Ha két hasonló képességű bika találkozik össze, általában elkerülhetetlen a párbaj.

Forrás: Somogyi Hírlap