medve tépte szét a juhotTöbb vadkár is történt az elmúlt időszakban Udvarhelyszéken, ezeket leggyakrabban medvék és vaddisznók okozzák. A legutóbbi, medve által okozott vadkár múlt hét végén történt Zetelakán, a kár felmérése tegnap még folyamatban volt. Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter szombati látogatása során Gyergyószárhegyen megígérte: ki fogják fizetni a károkat.

Az udvarhelyi zónában éppen most van kint kollégánk, Zetelakáról jelentettek vadkárt, múlt héten voltam én kint, akkor egy Küküllő menti gazdaságba tört be a medve, és elpusztított egy juhot, de volt eset Parajdon, Farkaslakán, és egy mezőgazdasági káreset kapcsán most van kinn kollégám Karácsonyfalván, állítólag ott medve és vaddisznók okoztak kárt egy kukoricásban – sorolja a legfrissebb eseteket Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője. A leggyakoribb vadkárokat a vaddisznók és medvék okozzák – közölte a szakember. Utóbbiak a termény megdézsmálása mellett a háztáji állatokat is elpusztítják, mint ahogyan az szeptember 10-én egy zeteváraljai gazdaságban történt. „A Küküllő mellé vitte le, és ott tépte szét” – magyarázza Both József. De, mint mondja, nemrég Gyergyóújfaluban öt juhot ölt meg egy medve, és az elpusztított állatok közül kettőt ott helyben, közvetlenül a főút mellett fogyasztott el. Egyébként adataik szerint idén kevesebb vadkár történt, mint múlt évben, megközelítőleg ötven százalékkal csökkent az ilyen jellegű esetek száma. Ennek oka azonban az is lehet, hogy a gazdák ritkábban jelentik a károkat – véli Both József. Egyébként a védett vadak (pl. medve, farkas) által okozott károkat a környezetvédelmi minisztérium téríti meg, míg a vadászható állatok által okozott károkat az a vadásztársaság fizeti ki, amely azon a területen vadászik. Utóbbira azonban csak akkor kerül sor, ha a károsult megfelel a kártérítési kritériumoknak, és a kárral a vadásztársaság okolható. Egyébként Udvarhelyen sok esetben elég gyorsan megoldódnak az ilyen ügyek, gyakran már helyben megegyeznek a felek a kártérítésről – mondta el Both József.

Borbély László: „ év végéig ki fogjuk fizetni a vadkárokat”
A polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztályának adatai szerint Udvarhelyen idén még nem történt egyetlen vadkár sem, ők nem kaptak ilyenről bejelentést, igaz, csak most kezdődött el az ősz – közölte Csíki Endre, a mezőgazdasági osztály munkatársa. Mindössze egy esetet jelentettek náluk, július végén, akkor a város bethlenfalvi részén két tehén pusztult el egy villámcsapás során. Erre azonban csak akkor kapnak kártérítést, ha korábban kötöttek biztosítást az állatokra – közölte Csíki Endre. Az Udvarhelyhez tartozó területeken egyébként tavaly sem történtek jelentős vadkárok, egy esetben borz dézsmálta meg a csemegekukoricát, egy másik esetben medve sebesített meg egy tehenet, ez azonban később teljesen felgyógyult, így kártérítés kifizetésére sem került sor.
Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter szombati, gyergyószárhegyi látogatásakor megígérte: „év végéig ki fogjuk fizetni a vadkárokat”. A minisztériumnak egyébként még a múlt évi vadkárokat is meg kell térítenie, ugyanis ezek sem kerültek még kifizetésre. A vadkárok ügyében Borbély elmondta: van törvény ezek visszafizetésére, de még senki semmit nem fizetett a károsultaknak. Azt is elmondta, hogy a szükséges pénzt már előirányozták a minisztérium költségvetésében, és országos szinten most véglegesítik, hogy a szaktárcának mekkora összeget kell kifizetnie a vadkárokra. A találkozón Hargita megye tanácsa képviseletében Márton István igazgató is átadta a Hargita megyei vadkárokról eddig összegyűjtött dossziékat. Az igazgató becslése szerint Hargita megyében megközelítőleg 75 000 lej értékű, vadak által okozott kár megtérítését várják a minisztériumtól.

Forrás: Székelyhon.ro