főzőversenyKölesd | Megázott az a két gímszarvas bika, amelyik a kölesdi Diána-nap hagyományosan szép terítékére került az elmúlt szombaton, a kölesdi művelődési ház-borok háza udvarán.
A vadászok viszont a jelek szerint nem riadnak meg az esőtől, de még csak a kedvüket sem szegi a rossz idő. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett kölesdi vadászvigalom is sikeresen lezajlott. – Az igazi vadászok számára a vadászat olyan, mint vallásos embernek a templomba járás. Mi, vadászok, a természet legnagyobb templomában szolgálunk. Abban a templomban, melynek oszlopai a fák, mennyezete az égbolt, szőnyege a tarka rét, zenéje a szél zúgása és a mennydörgés robaja. Freskói pedig csupa élő kép, a természet ezerszínű arca – fogalmazott megnyitó beszédében Kocsner Antal, a megyei vadászkamara és a vadászszövetség elnöke.

Mint kifejtette, sokan kérdezik, honnan van a vadászoknak annyi türelmük annyi időt eltölteni a természetben, miközben nem történik semmi. Csakhogy a vadász a természetben soha nem unatkozik. Ha egy kicsit csendben van, magában békességre lel és részévé válik a környezetének. Előbb-utóbb megjelenik az erdőszélen egy róka, egy nyúl, egy egér, egy bogár. Ha pedig egy a reggeli cserkelésen rásüt a Nap a legkisebb harmatcseppre is, abban tökéletes szivárvány ragyog.

A megnyitó szép szavai után Wigand István plébános celebrálta a hagyományos Hubertus misét. A művelődési házban a nagydorogi Boros Andrea festményeiből, köztük számos, a vadászattal kapcsolatos képeiből rendeztek kiállítást, amelyet Lönhárd Ferenc, a Bárka Művészeti Szalon vezetője nyitott meg.

De ezzel még nem ért véget a „vadászos” programok sora. A nap legszebb vadászkutyája a közönségszavazatok alapján a kölesdi Szabó Viktor Füles nevű magyar vizslája lett. Volt divatbemutató is: a Szabó Erzsébet által tervezett ünnepi vadászviseleteket vadászhölgyek és a rendezvény egy erdélyi férfivendége mutatta be.

A vadászvigalom természetesen nem lett volna teljes vadfőzőverseny nélkül. Tíz étket kóstolt a zsűri, amely az első helyet Baksai Sándor szarvaspörköltjének ítélte. Második lett Horváth János, a harmadik Konrád Zoltán, mindhárman kölesdiek. Igazság szerint a vadételek közé valahogy egy káposztás birka is bekeveredett. És mivel igen-igen finomra sikeredett, mintegy tiszteletbeli vadételként megkapta a verseny különdíját.

Forrás: Teol