nyári lúdLelkes csapat kissé dideregve szemlélte a madarakat szombaton a Kis-Balaton zalavári töltésénél.
Az érdeklődés azért is volt nagyobb szombaton, mert október első hetének végén rendezik meg a nemzetközi madármegfigyelő napokat. - Régi hagyomány a rendezvény, melynek keretében európai országok versengenek. Összesítik hol a legtöbb a résztvevő, a helyszín, illetve madár - adott tájékoztatást Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület Zala megyei titkára, akitől megtudtuk: Magyarország általában az első három hely egyikén szokott végezni.

- A zalavári töltés és a fenékpusztai madárgyűrűző állomás megszokott helye a rendezvénynek, lévén vizes élőhelyekről van szó. A megye több részén is lehetne még állomást kialakítani, ám meglehetősen kevés a szakember, aki az érdeklődőket fogadni, irányítani tudja - tette hozzá.
Hiába kémlelték az eget és a vizet szombaton a résztvevők, madarakat nem láttak tömegével.
- Vonulási időszak lenne, ám kevés a faj és a példányszám is - erősítette meg Darázsi Zsolt. - Érdekesség, hogy fecskét százszámra láttunk, megfigyelhettünk tőkés récéket, kevés nyári ludat, de egyéb fajokat nem nagyon. Talán az is oka ennek, hogy magas a vízállás, s a madarak nehezen tudnak táplálkozni. Ritkaságnak talán a réti sasok számítanak. A múlt héten láttak errefelé halászsast, vándorsólymot, pelikánt is.
A madármegfigyelőket vasárnap is várják a zalavári töltésen és a fenékpusztai állomáson.

Forrás: Zalai Hírlap