ürgeSzerencs, Tiszalúc - Természetvédelmi őrök érték tetten azt a férfit, aki Tiszalúc környékén hurokcsapdával ürgékre vadászott. A környezeti kár - amit az elkövető az állatok befogásával és megkínzásával okozott - a félmillió forintot is elérheti.
Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta: egy hernádnémeti férfi már több alkalommal állított fel úgynevezett hurokcsapdákat Tiszalúc külterületén. A Bükki Nemzeti Park Természetvédelmi őrei a napokban tetten érték az elkövetőt, aki addigra már kilenc ürgét befogott csapdáival. Az elkövetőnél még további 75 hasonló illegális eszközt találtak a természetvédelmi őrök.

A Szerencsi Rendőrkapitányság feljelentés alapján természetkárosítás és állatkínzás miatt indított eljárást a hernádnémeti férfivel szemben. A természetvédelmi szakemberek megállapították, hogy a befogott ürgéből hat vemhes volt, akik összesen 27 magzatot hordtak. Az Európa Tanács Berni Egyezménye a szigorúan védett fajok közé sorolja az ürgéket, pénzben kifejezett értéke egyedenként 10 000 forint - közölte a szóvivő.

Forrás: FH