sólymászatA magyar solymászat bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.
Jóváhagyást kapott a Magyar Solymász Egyesület tavalyi kezdeményezése, így a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat megnyitóján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter már a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett új elemek között hirdette ki a magyar solymászatot.
Magyarország 2006-ban csatlakozott az UNESCO szellemi kulturális örökségről szóló nemzetközi egyezményéhez, amelynek ajánlásai között szerepel, hogy minden részes állam készítsen saját, folyamatosan frissített leltárt jellegzetes, megőrzendőnek tartott hagyományairól. A közösségek maguk jelentkezhettek a kihirdetett listára, amelynek összeállításában a Szentendrei Szabad- téri Néprajzi Múzeum szervezeti egységeként működő szellemi kulturális örökség igazgatóság nyújtott segítséget.
- Bízunk abban, hogy a felvétellel méltó rangra emelkedik a magyar solymászat, a hagyományokat ápoló kétszáz solymász csatlakozni tud más európai körökhöz, és a tevékenységünket ellehetetlenítő jogi környezet alakításába is lesz beleszólásunk a jövőben - nyilatkozta lapunknak Wrábel György, a Magyar Solymász Egyesület titkára. A solymászok független érdekképviseleti szervezete a nemzeti jegyzékbe vétellel együtt az UNESCO nemzetközi jegyzékébe való felvételt is automatikusan kezdeményezte, amelynek százhatvan eleme között 2009 óta mindössze egy magyar kultúrkincs akad: a mohácsi busójárás.

Forrás: Magyar Nemzet