akcióban a fatolvajokVérszemet kaptak a fatolvajok, és a csaló tűzifaárusok: trükkök tömegével verik át a gyanútlan megrendelőt.
Fásultsággal nem lehet vádolni őket, esetenként több tízezer forinttal húzzák le a vásárlót. Egy aszalói család 60 ezer forintot dobott ki az ablakon. Bombaár - egyes tűzifa-kereskedők plakáton és egyéb más módon vadásznak a vevőkre. Az árusok rendszerint csupán a telefonszámot adják meg, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják. így egyszerű és kockázatmentes az üzlet - persze leginkább a kereskedőnek..

- Ez lett a vesztünk - magyarázta kétségbe esve egy Somogyaszaló közelében élő hölgy. - Anyósom hat köbméter fát rendelt, s leszurkoltunk érte 60 ezer forintot Utólag kiderült: a kért hat köbméter helyett nagyjából három érkezett. A család értesítette a rendőrséget, s megállapították: se minőségében, se mennyiségében nem ilyen tüzelőt rendelt a família.
A károsult rendőrségi feljelentést tett, ám tovább keresték a kereskedőt, aki már fel se vette a telefont. Gyaníthatóan a reklamáló család mobilszámát kiírta a készülék, s az illető ezért hanyagolta a csevegést. Aztán a szerencse mégiscsak a család mellé pártolt - a tűzifa árust utolérték, aki megígérte, hogy szerdán felkeresi a pórul járt megrendelőt.

- Nagyon kell vigyázni a tűzifával, hiszen komoly összegeket lehet elbukni - vonta le a következtetéseket a panaszos. - Valószínű, hogy nem mi vagyunk az elsők, akit átvertek a kereskedők. Még abba is belementünk volna: elállunk a hivatalos számonkéréstől, csak az illető adja vissza a 60 ezer forintunkat. Egy somogyi tűzifa-kereskedésben azt mondják: a csalóknak meg van a magukhoz való eszük. Szóban cser, tölgy, bükk vagy épp gyertyán kiszállításáról állapodnak meg a vevővel, aztán maszat holmit szállítanak ki. Tipikus trükk: a kereskedő köbméterre adja és feldarabolja, felkuglizza a fát, amelynek a mennyiségét a laikus vevő még csak becsülni se tudja. Szívszorító volt, amikor egy idős, nyugdíjas asszony elsírta magát nálunk - magyarázta egy kereskedő, - Szerencsétlent csúnyán megvezették. Használhatatlan árut sózták rá, így kevéske nyugdíjából kétszer vásárolt tüzelőt.

Merczel István, a Sefag Zrt erdészetpolitikai és ellenőrzési osztályvezetője azt mondta: vásárláskor ellenőrizzük a fa mennyiségét, ha mázsára vesszük, úgy nincs tévedési lehetőség. - Idén eddig fél tucat esetben érkezett hozzánk feljelentés emiatt - közölte kedden Bíró Gábor, a rendőrség szóvivője. Az esetek mindegyikében újsághirdetés alapján találtak rá 10-13 ezer forintos áron hirdetett fára. - Feleannyi fát kaptak, mint amennyiért fizettek, s olyan is volt, hogy tölgy helyett égert kaptak a vevők.

Forrás: Somogyi Hírlap