elszaporodtak a vaddisznókAz utóbbi évek kedvező időjárási viszonyainak köszönhetően hihetetlenül elszaporodtak a vaddisznók Berlinben: egyedül a főváros legnyugatibb kerületében, Spandauban több ezer példányra becsülik az állományt.
Az 1920. évi közigazgatási reform nyomán eredeti méretének tízszeresére nőtt Berlinben mindig is éltek vaddisznók. A hatalmas zöldterületek (Spandau, Zehlendorf, Köpenick, Steglitz, Pankow kerületekben) kiváló életkörülményeket biztosítanak nekik.

Mostani elszaporodásuknak az enyhe teleken kívül más tényezők is kedveznek. A Berlin környéki területeken sok gazda termeszt kukoricát, amely vonzza a vadakat. A városiasodás legkézenfekvőbb okát azonban azok az előnyök képezik, amelyeket az ember közelsége kínál e mindenevőknek. Komposzthalmok a kertek végében, grillezés utáni ételmaradékok a közparkokban, szemeteskukák a gyorsbüfék mögött: megannyi terített asztal a számukra. A lakott területeken ráadásul kevesebb a vadmalacokra veszélyt jelentő kóbor kutya, mint a környező erdőkben, ahol fenyőtobozokon kívül nemigen találnak más táplálékot a disznók. A kiskertek gyümölcsfái alatt viszont májustól októberig mindig akadt lehullott gyümölcs, amelyért érdemes "betérni".

Számtalan berlini lakos bosszankodott már amiatt, hogy reggel feltúrva, összetaposva találta nagy gonddal ápolt kertjét. A nyomok egyértelműen vaddisznókra utalnak, a károsult habozás nélkül tárcsázza a városi vadászok központi számát. Aztán nagyot néz, amikor a kiérkező hivatalos személy puska helyett jó tanácsokat vesz elő.

Ezek közül a legfontosabb: a kertet masszív, legalább 150 centiméter magas kerítéssel kell körbevenni. Célszerű a dróthuzalt legalább 30 centiméter mélyen besüllyeszteni a talajba, illetve külön talapzatot önteni betonból a föld alá - mondta el a Der Tagesspiegel című berlini újságnak Matthias Eggert városi vadász. - Így a vadak eleve nem tudnak bejutni a kertbe. A fákról lehulló gyümölcs naponta történő összegyűjtése és a kerti hulladék, nyesedék zárt komposztálóban való tárolása szintén elejét veszi annak, hogy a kiváló szaglással rendelkező vaddisznók szimat után próbáljanak meg behatolni a kertbe.

Ha viszont már benn vannak, akkor semmiképpen sem szabad szembeszállni velük, vagy elállni a menekülésük útját - figyelmeztetett Eggert. - Egy menekülő vaddisznó hihetetlen erőkifejtésre képes, nekirontva ledöntheti a kerítést is, nem beszélve az embernek okozott esetleges sérülésről. Ilyen váratlan találkozáskor a legcélszerűbb magatartás a kertkapu kitárása, szabad elvonulást biztosítva a hívatlan vendégnek.

Forrás: MTI