csökkent a fácánállomány békésbenA rossz időjárás miatt a vártnál kisebb a szaporulat. Mintegy húszmillió forintos veszteséggel zárta a 2009/2010-es vadászidényt megyénk vadásztársadalma.
Több társaságnál is zsebbe kellett nyúlniuk a tagoknak. A mostani szezonban a természetes fácánállomány csökkenése okozza a legnagyobb gondot. A vadgazdálkodásra való odafigyelés meghozta az eredményt, minőségi egyedeket lőttek le a vadászok, ezt bizonyítják a trófeabírálatokon elért pontszámok. Országosan a harmadik legnagyobb pontszámú dámszarvaslapát a Nagyrátai Vadásztársaság (Kondoros) területéről származik. Az agancs 5,31 kilogrammot nyomott, pontszáma 212,61. Az ötödik helyezett dámszarvasagancs viselőjét a Töviskesi Vadásztársaság (Szeghalom) területén lőtték le a tavalyi vadászidényben,  a  lapát pontszáma 208,67, tömege 4,94 1   kg. Az őzbakagancsoknál pontszámban a kilencedik a Tessedik Vadásztársaság Békésszentandrásról bírálatra bevitt trófeája. A 612 grammos trófea 165,58 pontot kapott.

- Őzbaktrófeáink több mint 20 százaléka érmes, ez jóval jobb az országos átlagnál - hangsúlyozta dr. Csorna Antal, a megyei vadászkamara és a megyei vadászszövetség elnöke. - A 2009/2010-es vadászidényben a fácán- és helyenként a mezeinyúl-szaporulat csökkenése okozta a legnagyobb problémát. A megye vadásztársaságainak a fele nyereségesen gazdálkodott, a fele kénytelen volt veszteséget elkönyvelni. Néhány szervezetnél, ahol rosszabb eredmények születtek, a társaságon belüli egység is megbomlott, klikkek alakultak, veszekedések voltak, és itt a plusz befizetéseket is zokon vették. Ahol erős a csapatszellem, a gondokkal is könnyebben megbirkóztak, az egységre kell törekedni.
Ami tény, a vadászat továbbra is kedvelt hobbi, ezt igazolja, hogy idén már 2707-en váltottak vadászjegyet. Tehát, ha valaki leteszi a fegyvert, van, aki követi. A külföldi vadászok közül a spanyolok és a németek őzbakra lőnek legszívesebben, míg az olaszok, a Romániából és a Szlovákiából érkezők inkább fácánra és mezei nyúlra. Érdekesség, hogy egyre több vadász jön Békésbe az USA-ból és az arab világból is.

Dr. Csorna Antal hangsúlyozta, az orvvadászat jelentősen csökkent, amióta együttműködnek a rendőrséggel és más szervezetekkel is. Jó néhány bandát lekapcsoltak, és azok utánpótlása kisebb. Ugyanakkor az orvvadászatért járó súlyosabb büntetési tételeknek még nagyobb visszatartó erejük lenne.
Megyénkben jelentősen nőtt a vaddisznók száma, hatszázról több mint 1300-ra. Az árvízi, erdősültebb területekről tették át szálláshelyüket Békésbe, itt fialtak, majd itt is maradtak. A vaddisznók károkat is okoznak, kirabolják a tojásokért a fácánok fészkeit, elpusztítják a csibéket. A szőrmés és szárnyas ragadozók szintén apasztják az apróvadállományt, a szigorú törvényi szabályozás miatt ez ellen keveset tehetnek a vadászok.

Forrás: Békés Megyei Hírlap