medve támadt a munkásraA hóágyúkat ellenőrző munkásra támadt a medve Tátralomnicon, súlyos sérülésekkel vitték kórházba.
Az elmúlt napok havas hírei miatt majdnem elsiklottunk egy fontos és érdekes szlovákiai hír felett…
Az Új Szó számolt be róla, hogy ismét medve támadt emberre a Magas-Tátrában. Ami a SíTV szempontjából különösen izgalmassá teszi a hírt, hogy az áldozat a tátralomnici síterep egyik munkása. Múlt héten éppen a hóágyúkat ellenőrizte a Kőpataki-tó közelében fekvő sípályánál a férfi, amikor rátámadt a medve.
A szlovákiai magyar lap beszámolója szerint az állat a munkás karját és felsőtestét harapta meg, azonnal a poprádi kórházba szállították.
A helyi környezetvédelmi hivatal valószínűleg hamarosan engedélyt kér a pozsonyi hatóságoktól a barna medve kilövésére.
Tavasszal egy favágót sebesített meg életveszélyesen egy medve a Magas-Tátrában. Az az állat korábban már a Lengyel-Tátrában is emberekre támadt, ezért nem sokkal a szlovákiai eset után lelőtték.
A szlovák hegyekben – tehát nem csak a Magas-Tátrában - egyébként több száz medve él, általában elkerülik az embereket, de néha előfordul, hogy agresszíven rátámadnak valakire. Szlovákiában ilyenkor legtöbbször kilövik az állatot, míg Lengyelországban inkább elaltatják, és nyomkövetőt raknak rá, hogy figyelni tudják a viselkedését, vagy szükség esetén figyelmeztessék a hegyi falvak lakóit, ha valamelyik vadabb állat a házak felé közeledne.
Ausztria nyugati részén mostanában sokan a farkasoktól tartanak, de ott egyelőre csak állatokat vittek el a farkasok, emberekre nem támadtak.
Szlovákia síterepeiről részletes leírás itt. A Magas-Tátra webkameráit is összegyűjtöttük, hátha medvát látunk rajta.

Forrás: SíTV