pilisi parkerdő zrt. vadászatA szeptemberi szarvasbőgés ugyan már a múltté, de a Varkapu.info utána nézett, milyen eredménnyel zárult az idei szezon a Pilisben. Lomniczi Gergellyel, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs vezetőjével a szeptemberi tapasztalatokról, a környék vadászati jellegéről és a hamarosan kezdődő vaddisznóhajátoskról beszélgettünk.

Varkapu.info: Hány bika esett idén a Pilisi Parkerdő Zrt. pilisi területein, és milyen minőségűek voltak ezek? 

Lomniczi Gergely: A 2010-es szarvasbőgés időszakában közel 160 szarvasbikát ejtettek el a vadászok a Pilisi Parkerdő Zrt. területén. A vadászok számára értékes trófeák közül 66 db érmes, közülük 6 db aranyérmet érdemelt. Az idei szezonban szinte minden vadászt lövéshez tudtunk juttatni, és sikerült is elejteni a kívánt vadat. Könnyebb volt a vadásztatás, mivel a csapadékos időjárás miatt csendesebben lehetett megközelíteni a vadat.

Varkapu.info: Ez milyen eredménynek számít az előző évekhez képest?

Lomniczi Gergely: 2009-ben hasonló időszak alatt szinte pontosan ugyanennyi szarvasbika került terítékre. Mindez a természetközeli erdőgazdálkodás alapjaként megvalósított tudatos vadgazdálkodás eredménye, minek következtében csak a terület természetes vadeltartó képességének megfelelő létszámú szarvas él a területen. Az érmesek aránya viszont az idei szezonban sokkal jobban alakult, mivel 13 érmes bikával lőttek többet a vadászok, mint a tavalyi bőgés alatt. Érdekesség, hogy a testsúlyok alakulása is pozitívan változott. A leadott bikák átlagsúlya az idén 8-10 kg-mal nehezebb, ami a csapadékos időjárás következtében kialakult táplálék- és vízbőségnek köszönhető.

Varkapu.info: Rendszerint honnan érkeznek vadászvendégek a Pilisbe?

Lomniczi Gergely: Területeinken a környezetünkben lévő összes ország vadászai előfordulnak, legnagyobb számmal német ajkú vadászokkal találkozunk, de egyre többen érkeznek Oroszországból és Csehországból. A Budai-hegyekben került terítékre a Pilisi Parkerdő Zrt. legnagyobb bikája, melynek trófea súlya 11,2 kg. A kapitális bikát egy Csehországból érkezett vadász ejtette el. Ugyancsak cseh vadász nevéhez fűződik a Pilisben lőtt legnagyobb bika. Örvendetes az is, hogy a hazai vadászok több mint 30 db gímbikát ejtettek el.
 
Varkapu.info: Mennyire jelent előnyt, esetleg hátrányt Budapest közelsége?

Lomniczi Gergely: Budapest közelségét sok külföldi vendég szereti, hiszen megérkezik a reptérre, és akár egy óra múlva már kint van a vadászterületen. A vadászat korán reggel és a késő délutáni órákban folyik. Vendégeink egy része napközben szívesen tölti az időt városnézéssel, esetleg vásárlással. Nehézséget okoz, hogy ebben az időszakban rengeteg turista járja az erdőt, nemcsak a nappali órákban, hanem sokszor sötétedésig is. A vad megszokta a nappali mozgást és ez nem is zavaja, de az esti órákban hangoskodó embert már nem viseli el. Ekkor inkább éjszaka, későn mozdul ki sűrűkből, ami a vadászatot akadályozza. Varkapu.info: A szarvasbőgésnek vége, de lassan elkezdődnek a vaddisznóhajtások. Milyen korlátozásokra kell számítaniuk az itt élőknek, kirándulóknak? Mennyire veszélyes a hajtások idején az erdőben sétálni?

Lomniczi Gergely: A késő őszi és téli vaddisznó hajtóvadászatok a legalkalmasabbak a vadállomány szinten tartására, a túlszaporodás megakadályozására. Január végéig szinte minden héten folynak a vadászatok. A vadászatokat már hónapokkal korábban előkészítették az erdészetek. Nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a kirándulni vágyók által leginkább kedvelt turista utakat lehetőleg ne zavarja a vadászat. Természetesen egyes esetekben egy-egy út és terület hosszabb-rövidebb ideig történő lezárása elkerülhetetlen. Ezekben az esetekben fontos, hogy a kirándulók a szakemberek útmutatását elfogadják, és kellő türelmet tanúsítsanak, ellenkező esetben veszélyeztetik a hosszas és bonyolult előkészítést és egyben költségeket is igényelő feladat végrehajtását.

Az erdőben kirándulókra a hajtóvadászatok gyakorlatilag veszélyt nem jelentenek, hiszen a lőállások kialakításánál és a vadászok eligazításánál a megfelelő megelőző biztonsági intézkedéseket megtesszük. Egyes esetekben a kirándulóknak kis kellemetlenséget okozhat, ha a megszokott útvonalat egy-két óráig nem használhatják. Kérjük azonban mindenki megértését, hiszen a térség természeti egyensúlyának fenntartásához elengedhetetlen a szaporodó vadállomány vadászattal történő szabályozása. Fontos tudni, hogy aki ebben az esetben nem hallgat a vadászat területét biztosító szakemberek kérésére, hosszas munkával előkészített szervezést tesz tönkre, amelynek költségeire nincs tekintettel. A hajtásokkal kapcsolatos területi korlátozások a honlapunkon megtekinthetők.


(Gribek Dániel - Varkapu.info)