feketeharkályAz idahói egyetem kutatói egy műholdas lézerrel próbálják kideríteni, hogy az állam mely területein fordul elő a kontyos feketeharkály, írja a BBC.
A műszerrel nem képesek észlelni a madarakat, sőt még egy fát sem tudnak bemérni, de nagyon jól látják az erdő szerkezetét, a sűrűségét. Így a térképeken meg tudták jelölni a harkály által kedvelt területeket. A tudósoknak azért fontos a harkály, mert jól mutatják az erdő fajtagazdagságát. A fanyűvő madár kitűnő odvakat készít, amelyekbe más madárfajok is szívesen beköltöznek. A harkályok azonban igen válogatósak, amikor a lakhelyükről van szó.

A csoport húszezer hektár erdőt térképezett fel a repülőkre és a NASA Idesat űrszondára telepített lézerrel. Az sarkvidéki jégtakaró mérésére felkészített szonda az erdős területek vizsgálatára is alkalmasnak bizonyult, a levelekről és a földfelszínről visszaverődő fény alapján ki lehet számolni a fák magasságát, amiből következtetni lehet a törzs átmérőjére. A harkály a vastagabb és magasabb fákat kedveli, és ez alapján azonosították az élőhelyeit.
A műholdas adat segít az erdészeknek és a környezetvédőknek egyaránt. Nem kell pusztán a megfigyelésekre hagyatkozni, és azokra a területekre lehet összpontosítani, ahol nagyobb a biológiai sokszínűség.
Az elöregedett Icesat már nincs az űrben, de a DESDynl (Deformation, Ecosystem Structure and Dynamics of Ice) űrmisszióval néhány éven belül felbocsátanak egy hasonló szondát.

Forrás: Index