orrszarvú vadászatTavaly 333 orrszarvú esett orvvadászok áldozatául Dél-Afrikában, mintegy háromszor annyi, mint 2009-ben - jelentette be az ország nemzeti parkjait felügyelő hivatal.
"Kétségtelenül ez volt a legszörnyűbb év az orrszarvúk elleni illegális vadászat szempontjából. Soha nem volt még ilyen nagyarányú a veszteségünk" - mondta el Reynold Thakhuli, a dél-afrikai Nemzeti Parkok Hivatalának szóvivője szerdán az AFP hírügynökségnek. A szervezet szerint az orvvadászat felszámolását célzó kezdeményezések ettől függetlenül sikeresnek bizonyulnak.

Az ország legnagyobb természetvédelmi területének számító Kruger Nemzeti Parkban öt feltételezett orrvadászt lőttek le a vadőrök az elmúlt négy nap során. "Az orvvadászok tüzet nyitottak a vadőrökre, akik végül lelőtték támadóikat" - mondta David Mabunda, a hivatal elnöke.

A Kruger Park szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a tavalyi évben. Összesen 146 rinocéroszt öltek le a területén. "Még aggasztóbb azonban, hogy az orvvadászok gyakran mindenfajta figyelmeztetés nélkül tüzelnek a vadőrökre" - tette hozzá Mabunda. A hatóságok 162 olyan embert állítottak elő az elmúlt időszakban, akik valamilyen szinten - orvvadászként, futárként, vagy központi figuraként - érintettek voltak az illegális orrszarvúvadászatban, illetve kereskedelemben.

Dél-Afrika a világon megmaradt rinocérosz populáció több mint 70 százalékának ad otthont. Szakértők szerint az állatok szarva iránti hatalmas feketepiaci kereslet az oka, hogy az elmúlt egy évben háromszor annyi példányt lőttek ki, mint 2009-ben (akkor 122 orrszarvú került puskacsővégre).

A hagyományos ázsiai gyógyászat egyik legfontosabb alapanyagáról az utóbbi időben az a tévhit kezdett elterjedni Vietnámban, hogy a rákos megbetegedések kezelésére is alkalmas. Természetvédők becslései szerint mára mindössze 25 ezer orrszarvú maradt világszerte. Három faj Ázsiában, kettő pedig Afrikában él. Az ázsiai populáció a kihalás szélére került a vadászat és az erdőirtások következtében.

Forrás: Stop