fegyverekCsak a Komlói Rendőrkapitányság illetékességi területén legalább hatszáz személynek van érvényes fegyvertartási engedélye.
Hogy emellett mennyi lehet az illegális fegyverbirtoklók száma, senki sem tudja. Az biztos, hogy fegyvert szerezni, legyen szó akár pisztolyokról, akár vadászpuskákról, már nem jelent problémát.
– Csak ismeretség kell hozzá – mondja meggyőzően egy komlói férfi, aki már jó ideje folytatja macska-egér játékát a rendőrséggel. – A nevem természetesen nem adom hozzá, de szívesen elmondom, mi vezet el odáig, hogy valaki a feketepiacon fegyvert vásároljon, majd engedély nélkül használja. Egyrészt nyilván a puskák, pisztolyok szeretete, másrészt a vadászszenvedély, végül pedig az engedély megszerzésének sikertelensége. Engem mindhárom érint, így megtanultam, hogyan kerülhetem ki mind a hatóságokat, mind a vadásztársaságokat.

A férfi szavaiból kiderül: fegyvert akár legálisan Ausztriában, akár illegálisan az Alföldről is be lehet szerezni, de akinek vannak kapcsolatai, egy-két nap alatt megkaphatja a megrendelt darabot úgy, hogy el sem kell utaznia. Az ár változó, de többnyire 20-30 százalékkal magasabb, mint amennyit a boltban kérnek érte. Ha megvan a puska, indulhat is a vadászat a különböző erdei állatokra, bár az orvvadászok célja a legritkább esetben a haszonszerzés.
– Aki a vadászat izgalmáért, a kalandért vág bele, annak az elejtett zsákmány szinte már csak hab a tortán. Persze, hazavisszük a húst, a trófeát, de a vad űzése, becserkészése, leterítése a dolog lényege. A vadőröktől nem tartunk, ők ugyanis nem mernek odajönni négy-öt felfegyverkezett férfihoz, annak ellenére, hogy soha nem támadnánk rájuk. Egy-egy vadásztársaság személyenként akár több millió forintot is elkérhet évente tagdíjra, bérleti díjra, vadkárra, egyebekre, ezt pedig csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak – teszi hozzá a férfi.
Attól, hogy valaki szereti a fegyvereket, még nem jelenti, hogy bűnöző is, véli a komlói férfi, bár elismeri, a vad elvitele önmagában lopást jelent.
– Az a tény, hogy valaki fegyvert birtokol, de nincs hozzá engedélye, nem teszi veszélyesebbé azoknál, akik adott esetben bármilyen tárggyal kioltanak egy életet – hangsúlyozza. – Soha nem a pisztoly, vagy puska öl, hanem az ember, aki használja! Meglepődne, ha tudná, hány ember tart otthon fegyvert illegálisan, mégis folyton olyanokról szólnak a hírek, akinek volt engedélyük, mégis visszaéltek vele. Például megöltek egy embert.

Fegyvertartási statisztika a Komlói rendőrkapitányság illetékességi területén
Engedéllyel lőfegyvert tartó magánszemélyek száma: 556 fő
Magánszemélyeknél engedéllyel tartott lőfegyverek száma: 1500 db
Munkavégzésre használt lőfegyverek: 107 db
Vadászatra használt lőfegyverek száma: 1341 db
Sport célra használt lőfegyverek száma: 42 db
Gáz- és riasztófegyverrel rendelkező magánszemélyek száma: 275 fő
A 2011-ben lejáró fegyvertartási engedélyek száma: 272 db

Ötévente hosszabbítás
Azok, akik a legális utat választják, fegyverhasználati vizsgán, vásárlás-engedélyeztetésen, és orvosi vizsgálaton mennek keresztül. A kérelem oka lehet munkavégzés, vadászat és sport. Az általános orvosi vizsgálat a háziorvosnál történik, aki, amennyiben felmerül valamilyen kizáró tényező, szakorvoshoz küldi a kérelmezőt.
Az engedély ötévente hosszabbítható meg, a tárolással, különböző igazolások meglétével kapcsolatos kötelezettségek lejártának időpontja azonban nem mindig esik egybe az orvosi vizsgálatéval. Komlón 2011-ben úgy jött ki az engedélyezés sora, hogy közel 300 főnek egyszerre jár le
a fegyvertartási engedélye. Nekik személyesen kell elmenniük
a rendőrségre, és kérelmezniük az engedély meghosszabbítását fegyverenként. Ez formanyomtatványokon keresztül történik, amelyek letölthetőek a BMRFK honlapjáról, vagy átvehetők a Komlói Rendőrkapitányságon.

Egy kézben 17 fegyver
Aki érvényes engedéllyel rendelkezik, korlátlan számban vásárolhat magának fegyvert, legalábbis erre vonatkozó megkötések nincsenek a törvényekben. A többféle célpont ugyanis többféle pisztoly, puska használatát teszi indokolttá (mással lőnek ugyanis szárnyasra vagy őzre, agyaggalambra vagy céltáblára), a fegyverek tárolásának azonban szigorú biztonsági követelményei vannak.
A Komlói Rendőrkapitányság illetékességi területén a legtöbb, szám szerint 17 darab fegyverrel egy vadász rendelkezik: 11 saját vadászpuskával és 6 egyéb pisztollyal, miután vállalkozóként biztonsági őröket foglalkoztat.

Több év börtön járhat érte
Aki engedély nélkül tart lőfegyvert, akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető, amennyiben azonban üzletszerűen foglalkozik a fegyverekkel, ez a határ öt-tizenöt évre emelkedik. Hasonlóan büntethető az a személy is, aki ugyan rendelkezik engedéllyel, de a fegyvert átadja olyannak, aki viszont nem jogosult a használatára. A fegyver tulajdonosa emiatt 3 évig szabadságvesztésre ítélhető.
Az illegális fegyvertartókat, használókat nehéz tetten érni, de évente azért többen fennakadnak a rostán. A legtöbb esetben bejelentés alapján jutnak el hozzájuk.

Engedély birtokában ölt a pécsi ámokfutó
Annak a huszonhárom éves pécsi egyetemistának is volt fegyvertartási engedélye, aki 2009 novemberében lövöldözni kezdett a PTE Biofizikai Intézetében, amelynek során egy diák életét veszítette, egy másik fiatal életveszélyes állapotban került kórházba, és egy alkalmazott is lövést kapott. A gyógyszerészhallgató a Magyar Sportlövők Szövetségétől kapta harmadosztályú versenyminősítését pontlövészet alapján,
a fegyvertartási engedélyéhez szükséges ajánlást pedig
az MSSZ baranyai szervezetétől. A fiú három emberre is célzott lövéseket adott le egymás után, amelyet a szituációs lövészetben gyakorolhatott.

Forrás: Bama