gemenc árhullámGemenci erdő | – Szerencsére most lényegesen alacsonyabb a Duna vízállása a tavaly nyáron mérthez képest Bajánál is, ezért a gemenci erdőben sem számítunk jelentős veszteségekre – mondta lapunknak Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője.

Ettől függetlenül a társaság szakemberei felkészültek a folyó bajai tetőzésére, amely péntekre várható 807 centiméterrel. Ugyanakkor azután becsléseik szerint egy nap alatt közel egy métert apad majd a vízszint. Szerdától vasárnap reggelig készültségben lesznek.

A mostani árhullámnál nem a vízállás okozhatja a legnagyobb problémát, hanem a vadállomány megzavarása, hívta fel a figyelmet a szakember. – Azt javaslom minden természetkedvelőnek, hogy az elkövetkező hetekben ne próbálják lencsevégre kapni az állatokat, ne zavarják őket a jelenlétükkel – hangsúlyozta Fodermayer Vilmos.

Ugyanis az emberi jelenlét menekülésre ösztönözheti őket, s félő, hogy a három fokos víz felé veszik az irányt, ahol elpusztulhatnak. Tehát a fokozott odafigyelés enyhítheti az időjárás okozta veszteségeket. Igaz, a nemrég született kismalacok, illetve a kisebb testű jószágok közül vélhetően többen nem vészelik majd át az árhullámot.

A megelőzés érdekében a napokban elkezdték a vadállomány csalogatását a magasabb területek felé, amelyeket nem borít víz. A társaság munkatársai – az ilyenkor megszokott módon – nagyobb mennyiségben helyeznek ki élelmet a magasabban fekvő, száraz területekre, vadmentő dombokra, körtöltésekre, és az áradástól nem veszélyeztetett erdőrészletekre.

Így a víz elől menekülő szarvasok, őzek, vaddisznók túlélési esélyei lényegesen megnőnek. Fodermayer Vilmos azt mondta, várhatóan a 13 ezer hektáros erdőből 5 ezer hektár teljesen száraz marad, ami óriási terület, lesz hova húzódjanak a vadak. Arra is emlékeztetett, hogy a mostani árhullám elmarad a tavalyi, a 2009-es, a 2006-os, a 2002-es és a minden eddiginél nagyobb pusztítást végző 1956-os jegesárhoz képest.


Várakozó vágányon a kisvasút


Az erdőgazdaság területén tervszerűen folyik a kitermelt faanyag mentése az ártéri területekről. Mindemellett a nem szállítható faanyagot koszorúzás és lekötés segítségével helyezik védelem alá. A Duna várhatóan csütörtökön tetőzik az erdőben, ahol elönti az erdei vasút jelentős pályaszakaszait, ezért a Gemenc Zrt. az elmúlt szombaton már leállította a Gemenci Erdei Vasúton a személyszállítást.

Forrás: Teol