orvvadászokat tartóztattak leGabon, Libreville – Tíz éve nem volt ekkora fogás Gabonban A természetvédelmi minisztérium és a vadvilág megőrzésével foglakozó szervezetek közös akcióban csaptak le egy orvvadász bandára. A hatóságok öt embert letartóztattak.
A vadőrök bizarr zsákmányt találtak az orvvadászoknál.Az orvvadászok valószínűleg kereskedni akartak ez elejtett állatok testrészeivel. A hatóságok 12 csimpánz fejet, egy gorilla fejet és 32 csimpánz kezet foglaltak le. A további nyomozások után12 leopárd szőrmét, egy oroszlán bundát és elefántcsontokat is találtak. A vadvilág megőrzésével foglakozó szervezetek képviselői elmondták, hogy gyakoriak az ehhez hasonló esetek, mert a vadászok elcserélik, vagy eladják a majmok húsát és egyéb testrészeit.

Az utóbbiakból a sámánok gyógyszereket, ékszereket és szerencsét hozó talizmánokat készítenek. Az orvvadászok az esetek többségében nem Gabonban értékesítik az elejtett majmokat. Legtöbbször a szomszédos országokban találnak vevőt a portékájukra. David Green, a WWF szervezet munkatársa elmondta, hogy nagyon nyugtalanító a mostani fogás, mert azt jelzi, hogy sokan vadásznak a védett majmokra, amelyeket amúgy is kihalás fenyeget. A WWF azt szeretné, hogy a lehető legszigorúbb büntetést szabják ki a vadászokra. Szakemberek viszont elmondták, az élelmiszerhiány miatt az embereknek nincs mit enniük. Így kénytelen elejteni vagy megvenni a védett állatokat.

Forrás: Afriport