nagytestű kutyákkal dolgoztak az orvvadászokTegnap nagytestű kutyákkal próbáltak orvvadászok vaddisznót fogni Pálmajorban, de lebuktak. A vadorzók azonban inkább kisebb állatokra, agancsosokra mennek rá. Az apróbb termetű őzeket hátizsákos vadnak is hívja a szakma, mivel feldarabolva pont elférnek egy nagyobb túrazsákba.

„A törvény ezt a szót, hogy orvvadászat nem is ismeri."

Pedig egyes vélemények szerint az államnak 2,2 és fél milliárd forint kára származik belőle. Arra ugyan vannak bizonyos paragrafusok, hogy pl. az engedély nélküli fegyverhasználatot, mivel lehet büntetni. Mivel vadat csak vadászati célra engedélyezett lőfegyverrel lehet elejteni, amelynek csőhosszúsága minimum 45 centiméteresnek kell lennie. Sőt azt is megszabja a törvény, hogy mely vadat, hogyan lehet lelőni. Valamint tiltja a hálóval, befogókarámmal, altató- és bénítólövedékkel valamint csapdázással való „vadászatot". Tiltott vadászati eszközöket is felsorol: ilyenek a számszeríj, hangtompítóval ellátott fegyver. De alapvetően nem szankcionálják eléggé itthon az orvvadászatot - mondják a vadászok, akik azt is elismerik, hogy nem csak külső orvvadászat létezik; az is nagy probléma, ha a legálisan vadat elejtő nem jelenti be a zsákmányt. Nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban sokkal nagyobb volumenű büntetés jár mindenkinek, akit orvvadászaton kapnak.

Buzgó József, vadgazdálkodási albizottsági tag, Magyar Tudományos Akadémia:
„Franciaországban a mellékbüntetések nagyok. Tehát nemcsak, hogy a tiltott módon elejtett és ellopott vadat kell megtéríteni, hanem az orvvadászok minden eszközét - beleértve a méregdrága terepjárót, a fegyvert - elkobozzák."

De szerencsére itthon is egyre erősebb a Rendőrség és a vadászatra jogosultak együttműködése - hangsúlyozza a szakember.

Az együttműködés nem csak az ellenőrzésre, hanem az elkövetőkre is jellemző sajnos. Nem ritka, hogy az egyik bűnöző lelövi a vadat, a másik épp arra sétáló hazaviszi és végül véletlenül pont egy orvgazda csomagtartójából egy negyedik fél vásárolja meg az értékes állatot.

A nem megélhetési célból garázdálkodó vadászok pedig olyan technikával rendelkeznek már, amit csak akciófilmekből ismerünk - mondja a szakember, aki sok mindent hallott már erről vadásztársaitól.

Buzgó József, vadgazdálkodási albizottsági tag, Magyar Tudományos Akadémia:
„Egyre inkább tapasztaljuk azt, hogy üzleti céllal vadásztatnak egyesek. Adrenalintúra néven hirdetik magukat; sokszor éjszaka, engedély nélkül tartott éjjellátó készülékekkel, lámpákkal vadásszák a legkiválóbb területeket, akkor, amikor már senki nincs kint, hiszen a vadászok napnyugta után már nem tartózkodhatnak a területen."

Ezért, még ha tetten is érik a hívatlan vadászokat nem egyszerű feladat elkapni mindenki elkövetőt, illetve megítélni, hogy ténylegesen ki és miben bűnös pontosan. Így a vadászok szerint biztosan számokról beszélni és statisztikát készíteni sem lehet, mivel eléggé sok rejtett bozótban élt egykor olyan vad, amit nem törvényes úton vadásztak le. Valójában szélmalomharc az, amelyet a vadászatra jogosultak és a hatóságok vívnak az önjelölt vadászokkal szemben. Szerintük a szigorúbb szankció vethetne véget ennek.

Forrás: Somogy Televízió