natura 2000A székelyföldiek szerint az új Natura 2000-es területeket a tulajdonosokkal történő egyeztetés nélkül jelölték ki, így ez több esetben sérti a helyiek érdekeit.
Hargita megye tanácsa észrevételeit eljuttatta a környezetvédelmi minisztériumhoz. Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy összefüggő európai ökológiai hálózat. A közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását. Hargita megye területének több mint egyharmada esik Natura 2000-es besorolás alá.

 „Nálunk a legérdekesebb dolog az, hogy a hagyományos gazdálkodás még működik, ez Európa nagy részéből már eltűnt, viszont szoros összefüggés van a természeti értékek, az ökológiai egészségesség és a hagyományos tájhasználat között, tehát ha abba az irányba tudjuk felhasználni ezt a rendszert, hogy ezt támogassuk, akkor jól járunk vele" – ismertette Demeter László biológus.

A környezetvédelmi minisztérium újabb területek kijelölését szorgalmazta, a közelmúltban azonban több Csíkszereda környéki település jelezte, hogy nem ért egyet a bővítéssel. A természetvédelmi területnek nyilvánított helyeken ugyanis plusz engedélyeket kell kiváltani építkezéskor és a fejlesztéseket is egy erre hivatott ügynökség bírálja el. Az új terület kijelölésekor ráadásul a szakemberek sem jártak el körültekintően, hiszen bővítési javaslatukban több község belterülete is szerepel, több helyen pedig a Hargita Megyei Tanács fejlesztési terveit is keresztülhúzzák. A tiltakozás tehát általánosnak mondható. Borboly Csaba, megyei tanácselnök a napokban egy 37 pontból álló beadványt juttatott el Borbély László erdőgazdálkodási és természetvédelmi miniszterhez. A dokumentum pontosítási javaslatokat is tartalmazza.

 „Az nem működik, hogy a temetőt bevesszük, az nem működik, hogy a fejlesztést megállítjuk, az nem működik, hogy átminősítünk olyan helyeket, ahol teljesen más turisztikai elképzelések vannak. Most ebbe a folyamatba próbáltunk konkrét érveket megfogalmazni, és én örvendek, hogy Borbély László miniszter úr erre nyitott volt ilyen szempontból, és én bízom benne, hogy ott ahol volt észérv Hargita megyében igenis olyan lesz a védett övezet, amit az ottani lakosság elfogad" – mondta Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke.
A környezetvédők szerint viszont a Natura 2000-es program fellendítheti a környék turizmusát is. A jelenlegi problémák gyökere szerintük az, hogy a román állam nem tájékoztatta megfelelőképpen az érintetteket.

Az Európai Unió kompenzálja a Natura 2000-es területeken gazdálkodókat a természetvédelmi korlátozásból eredő jövedelemkiesés mértékéig. Romániában azonban az ilyen jellegű támogatások kifizetése egyelőre akadozik.

Forrás: Hiradó