vadbaleset, vadgázolásA jó idővel, a tavasszal élénkül a természet is. Ez a rendőrségnek a vadelütéses balesetek számának növekedését jelenti. Vezessenek figyelmesen és óvatosan!

Március 8-án, délben, a 72-s főúton történt egy vadelütéses baleset. A Suzuki Swift Balatonfűzfő felől közlekedett a főúton a 710. számú főút felé, a város külterületén. A menetirány szerinti jobb oldali árokból hirtelen a kocsi elé ugrott egy őzbak. A Swift vezetője későn észlelte, és így fékezés nélkül ütötte el. Az őz átcsúszott a szembe haladó sávba, ahol nekiütközött a szabályosan közlekedő, másik Suzuki Swift típusú személygépkocsi bal első sarkának. A baleset során a két balatonfűzfői vezető személyi sérülést nem szenvedett, az őzbak a helyszínen elpusztult, és a területileg illetékes vadász átvette.

Még aznap éjszaka fél három körül egy dombóvári lakos a Balatonalmádi Rendőrkapitányságra telefonon bejelentette, hogy a 710-es főúton Balatonfűzfő felől Papkeszi irányába haladt Ford Escort típusú gépjárművével, és egy vaddisznóval ütközött. A kiérkező közlekedési helyszínelő a szokásos intézkedések után a vaddisznó keresésére indult, mert a vaddisznó az ütközés következtében súlyosan sérült ugyan, de nem pusztult el, hanem elszaladt. A megtalált állatot a területileg illetékes vadász átvette. Személyi sérülés nem történt.

Frankó Marianna a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a helyszínen intézkedő rendőrnek rendszerint felteszi a kérdést az autós: ki fizeti meg az autójában keletkezett kárt?

• Ha van a közúton "vadveszély"-t jelző tábla, akkor a vadásztársaság kárát és a gépkocsiban keletkezett kár is a vezetőt terheli. Csak a casco enyhíti a kárunkat.

• Ha nincs tábla, akkor a kötelező biztosítás alapján a vadásztársaság kára megtérül, a gépkocsiban keletkezett kárt továbbra is csak a casco-val rendelkezőknek téríti meg a biztosító.

Forrás: VP Online