sok a fiatal medveVégéhez közeledik a Hargita megyei éves vadszámlálás, a vadászterületek 70 százalékán már felmérték a szigorúan védett vadak számát a szakemberek.
A Life Ursus projekt részeként új vadszámlálási módszerek bevezetését tervezik, kamerákat, adóvevőket is bevetnének a medvepopuláció pontos felmérése érdekében.

Nemsokára befejeződik a terepmunka a Hargita megyei éves vadszámláláson, várhatóan április utolsó hetében készül el a felmérés összesítése. Április közepére tervezte befejezni a védett vadak számbavételét a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, de ez a vártnál kissé tovább tart, egyebek mellett azért, mert cserélődtek a vadászterületek adminisztrálói, lejártak a régi szerződések és több helyen új vadásztársulatok kérték és kapták meg a vadászterületek felügyeletét – mondta el Both József, a megyei környezetvédelmi ügynökség osztályvezetője.

Nagyjából 70 százalékban már felmérték a megyében élő medvék, farkasok, hiúzok és vadmacskák számát, a tapasztalatok szerint a védett vadak számaránya nem mutat számottevő változást az előző évekhez képest, a medvepopulációban viszont túl sok a fiatal egyed – tudtuk meg a számlálásban részt vevő szakembertől. „Ennek oka lehet az is, hogy az anyamedvék a fiatal bocsokkal még nem jöttek elő, a nagy hímek pedig eléggé visszahúzódtak” – magyarázza Both József. „Ha megnézzük, olyan nagy vagy kiugróan nagy trófea nem volt a tavalyi szezonban” – válaszolja arra a kérdésünkre, hogy a medvepopuláció megfiatalodásának okai között szerepel-e a trófeavadászat.

A vadszámlálás vagy helyesebb megközelítésben inkább becslés, a hagyományos módszerekkel történik, délután, estefele az etetők közelében lévő magaslesekről számlálják a vadakat, napközben pedig vadőrök segítségével, a vadcsapások mentén, nyomolvasás alapján végzik a felmérést – mondta el Both József. Utóbbit leginkább a rejtőzködő életmódot élő hiúzok és vadmacskák esetében alkalmazzák, magát a vadat leggyakrabban nem is látják a vadszámlálók.

A szakember érdekességképpen azt is elmondta, a Life Ursus projekt részeként, kísérletképpen új módszereket is bevezetnek a medvepopuláció pontos felmérése érdekében. Kamerákat, adóvevőket és az úgynevezett „transect” módszert is kipróbálják, ami egy-egy vadászterület négyzetrácsos kijelölését jelenti, ahol egy két kilométeres szakaszon többszörösen is megvizsgálják az átjáró medvék számát, majd egy matematikai képlet segítségével dolgozzák fel a kapott adatokat – avatott be a részletekbe Both József, hozzáfűzve azt is, hogy amelyik módszer beválik, azt javasolni fogják a környezetvédelmi minisztériumnak, és a kedvező elbírálást követően 2013-tól alkalmazásba is léphetnek ezek a módszerek.

Forrás: Székelyhon