vadászjegySzekszárd | Elnökségi ülést tartott az Országos Magyar Vadászkamara Tolna Megyei Területi Szervezete nemrég Szekszárdon.

Az elmúlt évet dr. Király István, a kamara titkára értékelte. A szervezet pénzügyi gazdálkodása a terveknek megfelelően alakult, mondta. 2010-ben 2333 vadászjegyet érvényesítettek, a vadászati engedélyek kiadásához szükséges felelősségbiztosításból több mint félszázat értékesítettek. A megyei kamara állami vadászvizsgát is szervezett, 101 vadászjelöltet vizsgáztattak le.

Ezenkívül képesített húsvizsgáló képzést tartottak, melyen negyvenen vettek részt, a képesített vadhúsvizsgálók továbbképzésén százhetvenen voltak. Az előrelátó tervezésnek, a megfelelő gazdálkodásnak köszönhetően megtakarításai is voltak a vadászkamarának.

Ennek felhasználásával sikerült a bérelt irodából saját tulajdonú ingatlanba költözni 2010-ben. Lakást vásároltak Szekszárdon a Pollack utcában, felújították, azóta az eddigieknél jobb körülmények között tudják fogadni az ügyeiket intéző vadászokat.

A kamara érdekérvényesítési, érdekképviseleti tevékenységet is folytat. Ennek keretében a Tolna megyei szervezet a központtal együtt közreműködött – a fegyver, vadhús (krotália), vadászati törvény – jogszabály módosításokban. A bérvadászati szerződés minták négy nyelvre történő lefordításában és a szervezet honlapján való közzétételben.

A vadászkamara jogtanácsadási- és jogsegélyszolgálatát többen is felkeresték tavaly, konkrét jogvédelem, képviselet öt-hat peres ügyben volt.
Ami az idei évet illeti, a kamara folytatni kívánja a megye vadállományának védelmét.

A szakszerű vadgazdálkodási tevékenység végzése érdekében különböző felmérési programokat végeztek, mint például az őzállománnyal kapcsolatos anyaggyűjtés, az apróvadállomány – főként mezei nyúl és fácán – helyzetének felmérése, az országos kezelési program kidolgozásában való részvétel. Ezek a legfontosabb szakma programtervek, amik folytatódnak szakmai továbbképzések és előadások megszervezésével.

De ezek mellett különféle, így például a megyei vadásznap, valamint vadászkürtös tanfolyam, mint kulturális események is a tervezett programok között szerepelnek.

A szervezeten belül, a kamara támogatásával működik három klub: a vadászhölgyek-, a szeniorok- és a hivatásos vadászok klubjai. Az ő programjaik szervezésében is aktívan részt vesz a szervezet, mind munkával, mind pedig anyagi támogatással.

A titkár beszámolóját az elmúlt évről, és az idei tervekről az elnökség elfogadta.

A megyei vadászkamara küldöttgyűlése május 4-én 14 óra 30 perckor lesz, a Tolna megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának konferencia termében (Tormay Béla u. 18.).

Forrás: Teol