szervezési hiányosságok telekfalunSzakértők szerint súlyos szervezési és lebonyolítási hiányosságok okozták a teklafalui vadász halálát. Zöldhajtást tartottak, amit a májusi sűrű lombú erdőkben már nem szoktak szervezni, pont az átláthatatlansága miatt.

Súlyos szervezési és lebonyolítási hiányosságok miatt következhetett be a teklafalui vadászbaleset. Ezt feltételezi a vizsgálatba bevont szakértő. Vasárnap egy vadász meglőtt egy hajtót a Baranya megyei község közelében, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A megyében egyébként az elmúlt hat évben ez már a harmadik halálos vadászbaleset volt.

Egy sűrű erdős részen végeztek úgynevezett zöldhajtást a Baranya megyei Teklafaluban. Pedig ilyenkor májusban éppen a nagy lombozat miatt ritkán szerveznek ilyen vadászatot - számolt be róla az MTV Híradója.

"A terület fedettsége, átláthatatlansága, ami valószínűleg közre játszott a jelenlegi baleset megtörténtében is, másrészt pedig ilyenkor már a malacait vezető kocák találhatóak a területen" – hangsúlyozta Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászkamara titkára.

A vadászegyesületek a nagy vadkár miatt szerveznek tavasszal is zöldhajtást. A vadászati osztályvezető - aki egyébként szakértőként vesz részt a vizsgálatban - azt mondja: szervezési és lebonyolítási problémák lehettek a háttérben.

"Még előttünk is körvonalazódnak az eseménynek a szövevényes szálai. Az okot abban lehetne megnevezni, hogy a vadászati és etikai szabályok sorozatos be nem tartása, azok megszegése vezetett ehhez a súlyos halálesethez" – véli Bognár Zoltán, a Baranya megyei FM Hivatal vadászati osztályvezetője.



A Szigetvár melletti Teklafalu közelében történt vasárnap a szerencsétlenség. A mentők percekig próbálták újraéleszteni a 32 éves férfit, ám az belehalt sérüléseibe. A rendőrök azóta minden tanút meghallgattak. Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény gyanúja miatt indult bűntető eljárás.

"A helyszíni nyomokból és a tanúk elmondásából kell rekonstruálni, hogy egész pontosan mi történt. A tanúktól azt kérdeztük, hogy ki hol állt, ki mit látott, illetve a későbbiekben szakértőket is be kell vonni az eljárásba, az ő segítségükkel derül majd végső soron, hogy mi volt a haláleset körülménye" – emelte ki Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A tettest, ha bebizonyosodik bűnössége, akár öt évig tartó szabadságvesztéssel is sújthatják - zárult a Híradó riportja.

Forrás: MTV