kommandósokG. Csaba, akkor amikor a romagyilkosságok gyanúsítottjai rátörték az ajtót családjára és elvitték a nyolc fegyverét, azt hitte rendőri akciónak részese.

Rendőri akciónak hitte kirablását az a hivatásos vadász, akitől a romák elleni támadássorozat vádlottjai 2008. március 7-re virradóra hét sörétes és golyós vadászpuskát raboltak el, őt és feleségét, valamint két gyermekét pedig megkötözték.

G. Csaba, a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében indult büntetőper pénteki tárgyalásán, a Pest Megyei Bíróságon tanúként azt mondta, két-három fejet látott, amikor éjjel rátörtek otthonára. A csuklyát viselő férfiak azt kiáltozták: rendőrség, és felszólították, hogy adja elő rejtegetett fegyverét, de vallomása szerint három-négy ember követhette el a támadást, akik közül az egyiket Jánosnak szólítottak társai. (A vádirat szerint a fegyverrablást eddig ismeretlen negyedik társukkal követte el Kiss Árpád első-, testvére Kiss István másod-, illetve Pető Zsolt harmadrendű vádlott, akik tagadják a cselekmény elkövetését.)

A támadók azt a félautomata sörétes fegyvert keresték, amelyet G. Csaba el akart adni, és 2007 őszétől hirdette vadászattal foglalkozó internetes oldalakon, vadászlapokban. Az egyik gyanúsított a támadást megelőzően egy újfehértói nyilvános fülkéből hívta fel a hivatásos vadászt, hogy az általa meghirdetett fegyver eladó-e még. A rablóknak elmondta, neki csak engedéllyel tartott fegyverei vannak, amelyeket lemezből készült fegyverszekrényben őriz. A támadás napján azt hitte, hogy "valami jóakarója felnyomta", és ezt tudakolta a férfiaktól, de azok csak annyit válaszoltak: "nem beszél, rohadt mocskos bűnöző" idézte fel a cselekményt.

A fejéhez pisztolyt nyomtak, majd a kezeit megkötözték egy ragasztószalaggal.

"Nem mozdul, nyugton marad" mondták neki higgadtan, de határozottan. A tanúként meghallgatott vadász "szakszerűnek" nevezte az "intézkedést", amely után feleségét és kiskorú, akkor 13 éves gyermekének kezét is összekötözték, majd a hálószobába zárták őket.

A vadász megmondta, hol van a fegyverszekrény, de annak kulcsával nem tudták kinyitni. A kisebbik, akkor 11 éves lánya - aki akkor jött le az emeletről a zaj miatt - is próbált segítséget nyújtani, de a kulcs beletört, majd a lányt is megkötözték és anyja és testvére mellé zárták.

G. Csaba a vallomásában azt mondta: ő mondta, hogy feszítsék fel a szekrényt, de még akkor is azt hitte, hogy rendőrök, és nyugodt volt, mert nem volt takargatni valója. Azt várta, hogy majd egyeztetik az engedélyeket és tisztázódik a helyzet. Ő maga szólt, hogy a fegyverek papírjai az autójában vannak. Az egyik támadó azt mondta, nem kellenek a papírok, és megkötözték a lábát, majd a száját készültek leragasztani. Ekkor vált számára gyanússá, és szóvá is tette a "rendőri intézkedést", amire azt a választ kapta, "nem mozog, nem beszél, mindjárt jön a kommandó".

Mint később kiderült, az autójában is kerestek fegyvereket, de ott nem voltak, a kocsi kulcsát pedig eldobták. Felesége táskáját is átkutatták, de benne lévő pénzt és iratait nem vitték el, viszont magukhoz vették a vadász mobiltelefonját. A rendőrséget végül lánya telefonjáról azt követően értesítette, hogy hallotta, a támadók autója, amely dízel típusú lehetett, elhajt, és ki tudta szabadítani kezét, majd hívta a szomszéd utcában lakó szüleit, akik szintén értesítették a helyi körzeti megbízottat.

A támadáskor összesen hét vadászpuskát és több lőszert vittek magukkal.


A gyanúsítottak később eltávolították a fegyverekről a gyártási számokat, két fegyver csövét levágták, tusukat átalakították, a félautomata puskára pedig fegyverlámpát szereltek, majd lőgyakorlatokat követően támadásokat hajtottak végre kilenc településen romák házai ellen. Ezek során 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint 55 ember testi épségét veszélyeztették.

G. Csaba a tárgyaláson azt mondta, a fegyvereit a tévében látott felvételek alapján ismerte fel.


Pető Zsolt harmadrendű vádlott a tárgyaláson azzal védekezett, hogy a rablás időpontjában Budapest és Győr körzetében ácsként dolgozott, így a bűncselekményben nem vehetett részt.

Miszori László ezt követően szünetet rendelt el, majd tovább folytja a vadász és felesége tanúmeghallgatását.

Forrás: Hiradó