erdőtűzElsősorban a távol-keleti szövetségi körzetben 187 tűzfészket és ezen belül 16 nagyobb kiterjedésű tüzet tartottak nyilván, ezek összesen 86 ezer hektáron pusztítottak szombaton este, s a tűzveszélyes időszak kezdete óta már több mint 8000 erdőtűz tört ki.
Az oltásban a világon legnagyobbnak számító IL-76 tűzoltó repülőgépek, valamint helikopterek vesznek részt.
Dmitrij Bulgakov védelmi miniszterhelyettes az Eho Moszkvi rádióban közölte, hogy a hadsereg kész 15 ezer katonát rendelkezésre bocsátani a természetben keletkezett tüzek elleni harcra.
Tavaly a hosszú és rendkívül forró aszályos időszak nyomán Oroszország területének jelentős részén tüzek dúltak: 19 régióban 62 ember életét vesztette, 199 lakott településen és 3200 házban keletkeztek károk, a kár összesen mintegy 12 milliárd rubelre (csaknem 80 milliárd forint) rúgott.
Mivel a legtöbb károsult nem volt biztosítva, az állam késő őszre mindenkinek építtetett házat, aki elvesztette otthonát.
A szakértők szerint e tüzek jelentős részét emberi mulasztás okozza, különösen a mostani, tavaszi időszakban, mert ilyenkor az emberek kivonulnak a természetbe piknikre, saslikot sütni.
Az Eho Moszkvi műsorában az is elhangzott: sokan, akik súlyos harc árán megvédték saját házukat, kicsit irigykedve nézik, hogy aki elmenekült, vadonatúj házat kapott, még akkor is, ha az új házak minősége hagy maga után kívánnivalókat.
Az orosz illetékesek figyelmeztettek: a kormány tavaly saját elhatározásából építette meg ezeket a házakat, erre semmi nem kötelezte, és nincs semmiféle garancia arra, hogy az idei károsultak is új házakhoz juthatnak.

Forrás: MTI