dámszarvasAz ünneplés mellett a vadágazat súlyos problémáiról is beszéltek a 11. megyei vadásznapon, Szőcsénypusztán.
Pedig Somogy vadállománya világviszonylatban is kiemelkedő. Ennek köszönhetően évente mintegy 4 ezren jönnek ide trófeáért, főként Európa és Amerika országaiból.

A vadászatot is elérte a változás szükségessége. Az országos vadászkamara főtitkára, Pechtol János szőcsénypusztai megnyitójában kiemelte: bekerült a büntetőtörvénybe az orvvadászat, ami évente több milliárdos kárt okoz a hazai vadállományban. A vadgazdálkodással foglalkozó egységek veszteségesek, a megoldás érdekében összefogásra van szükség. A főtitkár hozzátette: közös feladat, hogy biztosítsák a vadgazdálkodók és vadászok számára a megfelelő környezetet, és a vadgazdálkodásnak a körülményeihez azokat a lehetőségeket, amelyek erőt adnak a gazdálkodóknak ahhoz, hogy végezzék tovább munkájukat.

A megye vadállománya országosan és világviszonylatban is kiemelkedő. Hazánk kilövéseinek 15%-át itt történik. Ez 7-9 ezerre tehető. Ebből a lelőtt magyar dámszarvas állomány fele, 2500 itt akad puskavégre. Gímszavasból 2 ezret, vaddisznóból 3 ezret ejtenek el átlagban egy évben. Az 5 ezer somogyi vadász mellett még egyszer ennyien vendégeskednek a megye valamelyik vadásztársaságánál. 80%-kuk külföldről érkezik.

A SEFAG Zrt. vezérigazgatója, Barkóczi István azt mondja: nem véletlen az, hogy az utóbbi időben nemcsak a spanyol, német. osztrák vadászok keresik őket, hanem nagyon sok amerikai vendég is bejelentkezett. - Bízom benne, hogy ez a minőségi állomány a megye vadászati turizmusában nagy jelentőséggel fog bírni - tette hozzá a vezérigazgató.
Évente mind többen választják a vadászatot szabadidős elfoglaltságnak, vagy hivatásuknak.
Lenhardt Ádámot hivatalosan is vadásszá avatták. - Nagyon jó érzés, hogy, most így hivatalosan is sikerült vadásszá válnom, és ez egy nagyon nagy felelősséggel is jár mint hobbi, mint szakma. Sokan ebbe nem gondolnak bele, hogy ez mennyire egy felelősségtudatos sport - mondja a fiatal vadász.

A kiállítások és bemutatók mellől nem hiányozhatott a főzőverseny sem. A bográcsban a házigazda szőcsénypusztai szakközépiskola diákjainak őzpörköltje rotyogott.
A Somogyi Vadászhölgyek Klubjának tagjai bájukat és süteménykészítő tudásukat bevetve gyűjtöttek a jó cél érdekében.A Somogyi Vadászhölgyek Klubjából, Somogyvári Erika főszervező azt mondja: tavaly ilyenkor a nagybajomi Kék Madár Gyermekotthonnak gyűjtöttek adományokat, cserébe házi készítésű süteményt adtak a kedves adakozóknak. Akkor sikeres volt az az akció. Idén a vadásznapon a Kaposi Mór Oktató Kórház gyermekosztálya számára gyűjtenek.

A látnivalók mellett ezért is érdemes volt a megye több ezer vadászának és az érdeklődőknek kilátogatni a somogyi vadásznapra.

Forrás: Kapospont