vadászok fogadalomtételeVadászokat avattak a hétvégén Szőcsénypusztán. A hagyományos Somogy Megyei Vadásznapon interaktív foglalkozások, de még vadászfestmény kiállítás is várta a látogatókat.

A rossz idő ellenére is megtartották a megyei vadásznapot a hétvégén, a hangszerek sem áztak meg, a megjelentek pedig inkább egymással foglalkoztak, mint az esővel. Nem véletlenül érkeztek sokan Szőcsénypusztára, hiszen Somogy ma is büszke lehet erdeire, vadállományára.

Gelencsér Attila elnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
- Több, mint 510 évvel ezelőtt II. Ulászló király, az összes megye közül elsőként nekünk, somogyiaknak adott címeres levelt és pecséthasználati jogot. Azt mondta, hogy ez a legszebb megye a magyar megyék közül, és elsősorban az erdőkre, a vizekre és a vadállományra gondolt. Királyok vadásztak itt egykoron.


Az uralkodók után, most a vádászokon a sor. Az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára szerint kollégái több feladatot látnak el a természetben, mint a sokan gondolnák.

Pethol János főtitkár, Országos Magyar Vadászkamara:
- Épp, ebben a megyében mondjuk azt, hogyha a vadász nem lenne, s egy évre csak úgy kivonulnának a vadászok a természetből, akkor a mezőgazdászok, az erdészek és mindenki, aki a mezőgazdaságban, kint a természetben dolgozik azonnal sikítana, mert a vad megeszi az erdőt, megeszi a mezőt, a terményeket, a kukoricát, a búzát és vadkárokat okoz.

Azért is fontos tehát a vadászok szerepe, hogy megakadályozzák a vadak kártékony tevékenységeit - tette hozzá a főtitkár

A vadásznapot a Széchenyi Zsigmond Szakközép és Szakiskola szervezte, akik arról is gondoskodtak, hogy a szakmai programokon kívül kikapcsolódásra is legyen idő. Nagy agancsokkal, vadászkésekkel, de még vadászfestményekkel is találkozhattak így a résztvevők.

Forrás:(Somogy TV, Híradó)