Több kapitális trófea is akadt az elbírált agancsok közöttKedvelt célpont az őzbak, még Libanonból is jöttek vadászok megyénkbe, hogy rőtvadat lőjenek.
A megyei trófeabíráló bizottság 1165 őzbaktrófeát bírált el a megyében június elsejéig. A trófeák közül 224 kapott érmes minősítést, amely tizenkilenc százalékos arányt jelent - Jász-Nagykun-Szolnok megyében is — a hatályos jogszabályok alapján — ez évben április 15-től kezdődött meg az őz-bakok vadászata - tájékoztatott Kiss Róbert, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője. - A külföldi vendégvadászok körében igen kedvelt célpont az őzbak, elejtésére évről évre több nemzet vadászai érkeznek hazánkba. A megyénkbe látogató külföldi vadászok között idén legnagyobb számban a német, osztrák, olasz és szlovák vadászok találhatók, de szlovén, dán, valamint libanoni vadászok is ejtettek el megyénkben őzbakot - mondta az igazgató.

Május végéig mintegy 130 külföldi vadásznak állítottak ki vadászati engedélyt a megyei vadászati hatóságnál, azaz a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóság vadászati és halászati osztályánál. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében vadgazdálkodást folytató 68 vadászatra jogosult ebben a vadgazdálkodási évben mintegy 2100 őzbak elejtését tervezi.
Mint a földművelésügyi igazgatótól megtudtuk, a megyei trófeabíráló bizottság által június 1-jéig elbírált őzbaktrófeák közül aranyérmet 47, ezüstérmet 79, bronzérmet 98 érdemelt ki. Megyénkben több 600 gramm fölötti, „kapitális" őztrófeát mérlegeltek, közülük ez idáig a legnagyobb 640 grammot nyomott. Kiss Róbert tájékoztatott arról is, hogy az 1165 elejtett őzbak közel 80 százalékát külföldi bérvadász, 20 százalékát hazai vadász kapta puskavégre.

—Az elbírált őztrófeákról általánosságban megállapítható, hogy a vadászati szezon kezdetekor a legtöbb trófea még sok esetben „éretlen", színe fakó, szinte fehér, amely nagymértékben ront a trófeák esztétikai értékén Az idei trófeák közül mintegy százzal kevesebb az érmes minősítésű az előző év hasonló időszakáig elbírált trófeákhoz képest —mondta Kiss Róbert. Hozzátette: nehéz feladat szakmailag eldönteni és megmagyarázni, mi okozza a minőségbeli eltérést az egyes évek „agancsfelrakásai" között. Holott bizonyított, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye vadászatra jogosultjainak szakemberei a jó vadgazda gondosságával mindent megtesznek a vadállomány, köztük az őzállomány védelmének, zavartalanságának, valamint a megfelelő, minőségbeli takarmányozásának érdekében — hangsúlyozta a szakember.

Forrás: Új Néplap