vadászok nyári teendőiIlyenkor, június folyamán a vadásztársaságok többségénél azokat a munkálatokat végzik a nimródok, amelyek nélkül nem tudnának eredményesen gazdálkodi az elkövetkező időszakban.
Az új vadászati és vadgazdálkodási törvény minden új és régi egyesületet arra is kötelez, hogy az EU szabályainak megfelelő helyet biztosítson a lőtt vad zsigereléséhez, nyúzásához és tárolásához. A topolyai Őzbak Vadászegyesület vezetősége ezért úgy határozott – bár önhibáján kívűl az idén még a régi rendszer szerint kénytelen gazdálkodni –, hogy belefog az említett objektum felépítésébe.

Mivel az egyesület nem duskál anyagi javakban, a topolyai vadászok az önkéntes munkára alapozva láttak hozzá a terv megvalósításához. A tervek szerint egy tető alatt lesz a nyúzda, a hűtőház és a garázs az egyesület terepjárójának, valamint egy raktárhelyiség. A munkaakciókban átalában tucatnyi vadász vesz részt alkalmanként, és várhatóan egy-két héten belül be is fejezik a munkát.

A topolyai vadászok az idén összesen mintegy 500 fácáncsibét szándékoznak vásárolni annak ellenére, hogy az első becslések szerint a természetes szaporulat sokkal jobb, mint az tavaly volt. A fácáncsibék befogadására szolgáló telephelyet is önkéntes munkával fogják rendezni a vadászok. Az említett munkálatok keretében kijavítják a kerítést, tatarozzák az etetőket, és a röptető egy része fölé védőhálót húznak, hogy megvédjék a csibéket a szárnyas ragadozóktól.

A fácsáncsibék érkezését július derekára várják. Az idén két helyről vásárolják a csibéket, hogy így is megelőzzék a beltenyészet okozta gondokat.

Forrás: Magyar Szó