sok kárt okoznak a vaddisznókVadak dézsmálják Nagyborosnyó és a környező települések határát. A legtöbb kárt a vaddisznók okozzák.
Csapatostul járják a mezőt, főként a pityókát károsítják, nagy területeket túrnak fel – panaszolta Lőrincz Kálmán nagyborosnyói polgármester. A gazdák hiába próbálják őrizni a terményt, éjszakánként szabadon garázdálkodnak a vadállatok.

A szarvasok, őzek is járják a mezőt, utóbbiak Kispatakon annyira szelídek, hogy szinte bemennek a házakba – mondta a polgármester. Farkasok is keserítik a gazdák életét, a Nagy­borosnyó közelében lévő esztenán tucatnyi juhot pusztítottak el. Sokszor az erdő szélén üldögélnek nappal is, az ott élők vaddisznóval verekedő farkast is láttak. A károkat felmérték, jelentették a környéken vadászati joggal bíró egyesületnek, remélik, kártérítést kapnak.

A Katrosa Vadászegyesületnél tudnak a vadkárokról. A farkasok okozta kárt megtéríti az állam, a környezetvédelmi minisztériumba is eljuttatták a jelentést, az elpusztult juhok után megkapják a kártérítést a gazdák – mondta az egyesület tiszteletbeli elnöke, Kis József. A vaddisznók okozta kárt viszont nem fizeti ki senki. A vadászok minden éjjel terepen vannak, próbálják zavarni a vadakat, de a törvény szerint a gazdáknak is óvintézkedéseket kellene tenniük – hangsúlyozta. A vaddisznószezon augusztusban kezdődik, addig csak süldőket és nagy kanokat lőhetnek ki. A rendelkezés a malacos gőlyéket óvja. Eddig nyolc disznót lőttek ki az engedélyezett tizenötös keretből.

Forrás: Háromszék.ro