gyulaj, festő alkotótáborImmáron egy évtizedes hagyománya van a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt-nél a nyári festő alkotó táboroknak. 2011. júniusában öt neves festőművész tisztelt meg bennünket jelenlétével.
A művésztábor résztvevői Ezüst György a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének birtokosa, Mészáros György Győr-Sopron megye és Szombathely díjasa, Sós Katalin, Szentgyörgyi József Munkácsy-díjas, Szurcsik János Munkácsy-díjas Érdemes Művész és Prihoda Judit festőművész-grafikus voltak. A meghívott művészeink alkotásai a hazai és nemzetközi kiállítások révén ismertek a műértő közönség számára.

A tamási erdőgazdaság kisszékelyi vadászháza és környéke ihlető környezetet biztosított az alkotáshoz. A művészek szinte egymást ösztönözve dolgoztak. A számunkra rendkívül izgalmas egy adott téma megjelenése más-más művésznél. Sőt, előfordult, hogy az alkotók ugyanazt a motívumot más napszakban és más technikával vitték palettára, például a tóba bukó öregfa, vagy a kisszékelyi tavi horgászok. A képek hangulata a varázslatnak a különböző megjelenítéseit tükrözik.

A művészek alkotásain keresztül látva a környezetünket, talán megkockáztathatjuk, nem véletlenül vagyunk elfogultak a tolnai táj bájával kapcsolatosan. A hektárok, köbméterek és forintok bűvöletéből kilépve pár lépést tehettünk a számunkra misztikus, csodás világban. Ehhez segítettek még az esti beszélgetések is, a művészek emlékeiket felidézve anekdotákat meséltek magukról és mestereikről. Szinte egy művészettörténet órán vehettünk részt.
A táborzárás alkalmával megejtett képválasztások „nehéz helyzet elé állították a zsűrit”. Szinte minden elkészült alkotást magunkénak szerettünk volna tudni. A „befutók” a vadászházak falait fogják díszíteni a vendégeink és saját örömünkre.

Forrás: ForestPress