kukorica vadkárA vadász ül hosszú, méla lesben a számára kijelölt napraforgó vagy kukoricaföld mellett. Őrzi a vetést, az érlelődő termést a vadaktól, sötétedéstől pirkadásig. Szaknyelven szólva vadkárelhárítást végez.

A vadkárelhárításban résztvevő vadász oda, ahhoz a mezőgazdasági táblához ül fel a magaslesre, melyet számára kijelöltek. Ül csendben, figyeli a vadak mozgását, olykor körbejárja a terület. Ha az általa védett területen lőhető vadat lát, megpróbálja elejteni, ha nem vadászható vad legel a tiltott helyen, akkor lövéssel riasztja el.

Tóth László, a Szekszárd Szálka Vadásztársaság tagja, ez évben többször töltötte már az éjszakáját éberen a magaslesen. Pünkösd szombat estéje is ezzel telt a sörfesztivál helyett. Legutóbb az elmúlt héten őrzött a kánikulai melegben egy napraforgó táblát a szálkai határban.

Bár a terület körbe van kerítve, így is előfordul, hogy a vad, elsősorban a szarvas, amely különösen kedveli ezt a szántóföldi növényt, betör, ezért gyalogosan és autóval is többször körbejárta a táblát, mondja. Este kilenctől hajnali négyig, amíg világosodni nem kezdett, volt a területen, így nem is esett aznap éjjel kár a terményben.

– A vadkárelhárítás fontos, a kukorica, a napraforgó vetésétől a betakarításáig tart. Nem egyszer a vadásztársaság pénzügyi fennmaradása múlhat azon, hogy milyen hatékonysággal végzik, mondja dr. Birinyi Ferenc a Csernyédi Vadászegylet elnöke. A védekezésben a gazdáknak és a társaságoknak egyaránt részt kell vennie.

A társaságok a gazdák vetés bejelentése után meghatározott terv alapján végzik a vadkárelhárítást, osztják be tagjaikat megelőzendő a károkat. Az őrzés este 10 órától hajnali 4-ig tart. Vannak olyan vadásztársaságok is, melyeknél vadkárelhárító vaddisznó hajtást végeznek a kukoricaföldek melletti erdőkben.

Tolna megyében jelenleg 64 vadászterület van, ebből 5 erdőgazdasági terület. A védekezés azokat sújtja jobban, amelyek területén a legtöbb az úgynevezett nagyvad, az őz, a szarvas, a vaddisznó. Így a tamási illetve gemenci területen kívül a bátaapáti, mőcsényi, szálkai, cikói, gyönki, hőgyészi és pincehelyi vadászoknak kerül a legtöbbe a vadvédelem, illetve a vadkár miatt kifizetett kártérítés, ami évente több millió forint, mondta dr. Dobos István megyei kárszakértő.

Hozzátette, idén ugyan a tavalyinál kevesebb vadkárt jeleztek eddig a termelők, mégis sokkal nagyobb összegű a kárérték, mert a terményárak nagyon megemelkedtek. Nagy a felháborodás emiatt az érintetteknél.

A védekezésben a gazdákra is hárul feladat


A vadkár elhárításban a vadásztársaságok mellett a gazdáknak is tevékenyen részt kell venniük, általában a munka és a költségek felét nekik kell állniuk. A legbiztosabb védekezés a villanypásztor, ami nem olcsó, de idővel megtérül és biztonságos. Van ahol vadócot (zacskóban kiakasztott illatosító), levágott hajat, kabátot akasztanak ki, de a siker itt nem garantált, mert a vadak hamar megszokják.

kép: napi fotók/ vadkár_kovács tibor
Fotó: Kovács Tibor

Forrás: Teol