vadászvizsga újratöltveVadásszunk biztonságosan, szakértelemmel. A Vidékfejlesztési Minisztérium a napokban módosított vadászati rendelettel ezt kívánja elérni, és persze azt, hogy megemeljék az állami vadászvizsga színvonalát – mondta Vajai László a minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály főosztályvezetője.
A szakember szerint a korábbi rendszer nem biztosított kellő szakmai tudást. Emellett sok esetben a vizsgát kiváltó gyorstalpaló tanfolyamok képzései sem voltak megfelelőek, amelyek akár 1-2 hét alatt, több százezer forint befizetésével jogosultságot biztosítottak – fejtette ki véleményét Németh Zoltán vadgazdamérnök, a Venator Vadásztanfolyam tanfolyamvezetője.

A Vidékfejlesztési Minisztérium július 28-án hatályba lépett módosított rendelete alapján a jövőben mindenki csak állami vadászvizsga megszerzésével vadászhat. Vajai László a minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály főosztályvezetője elmondta: eddig különböző oktatási intézményekben megszerzett szakirányú képesítéssel lehetett állami vizsga nélkül vadászjegyet váltani. Ez azért nem volt jó, mert nem minden esetben voltak megfelelőek a szakképesítési és a biztonsági feltételek. Az új rendelettel kettős célt kívánunk elérni. Egyrészt az állami vadászvizsga színvonalának emelését, másrészt a balesetek számának csökkentését, amelyek egy évben akár több halálos áldozatot is követelnek – tette hozzá a vezető.

Németh Zoltán a Venator Vadásztanfolyam tanfolyamvezetője szerint az eddig elegendőnek számító gyorstalpaló tanfolyamok enyhén szólva nem adtak megfelelő képesítést, sem lőtéri gyakorlatok, sem elméleti oktatás nem volt, vagy csak minimális. Ráadásul néhány hét alatt meg lehetett szerezni az engedélyt pár százezer forint befizetése után. A kiszervezett vizsgabizottságok pedig nem elég magas színvonalasan látták el feladatukat. A cél az volt, hogy minél többen minél hamarabb levizsgázzanak – mondta. Az új rendelet szerint a vizsgát eddig kiváltó szakokat elvégzők (agrármérnöki, vadgazdálkodási és így tovább) sem szerezhetnek engedélyt az állami vizsga letétele nélkül. Tehát például ha egy vadgazdálkodási mérnök végzettségű szakember kikerül a főiskoláról és akár oktathatna is, le kell tennie az állami vizsgát. Ezt nem tartom helyesnek, hiszen ők évekig tanulják azt, ami a szakma elsajátításához szükséges – tette hozzá a szakember.

Az állami vadászvizsgákat az Országos Magyar Vadászkamara végzi, mindenki a saját megyéjében vizsgázhat, ami 10 ezer forintba kerül. Vajai László elmondta: a vadászati tanfolyamok vagy a szakirányú képesítés elvégzése most sem kötelező, lehet csak szimplán a vizsgára elmenni és úgy jogosultságot szerezni, ha valaki elsajátította egy vadászbarátjától, ismerősétől a tudnivalókat és rendesen utána olvasott a vizsgaanyagnak. A vizsga ugyanis két részből áll: először lőtéri gyakorlaton kell átesni, ahol golyós és sörétes vadászfegyver kezelést is számon kérnek, majd jön az elméleti vizsga, ahol 3-4000 kérdésből álló teszt kitöltése és néhány kérdés után sikeresen levizsgázhatnak a jelentkezők. Így némi segítséggel magunktól is felkészülhetünk a sikeres vizsgázásra - zárta szavait a szakember.

Forrás: Orientpress