sólyomSikeres az összefogás a kerecsensólyom fennmaradásáért. Az ezt szolgáló nemzetközi program működésének biztosításával folytathatják a madár európai védelmét.
Néhány éve a magyarság történelmi jelképmadara, a turul egyik feltételezett élőképe, a kerecsensólyom megmentéséért fogtak össze kárpát-medencei, hazai és szlovákiai szakemberek, európai segítséggel. Az együttműködés romániai, illetve bolgár partnerekkel bővült
Pár hete még kérdéses volt, hogy az eredményes, madárvédelmi mintaprogramként számon tartott közös munka egyáltalán folytatódhat-e.

Folytathatják a madárvédelmi mintaprogramot
Egy magyar kormányhatározat miatt ugyanis leállt az uniós támogatások kifizetése az ebben részt vevő civilszervezeteknek. Itthon a Magyar Madártani Egyesület, továbbá a szlovákiai, romániai és bolgár szervezetek több hónapig nem kapták meg az EU pályázati pénzét Szerencsére az utolsó pillanatban az együttműködés irányítója, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága talált megoldást arra, hogy elhárítsák a további munkát akadályozó nehézséget
- Most a közbeszerzési eljárások következnek ahhoz, hogy nekivágjunk a 2014-ig tartó időszaknak - hangsúlyozza Fidlóczky József, a nemzeti park igazgatóság Kerecsensólyom-LIFE Projektirodájának vezetője.

Míg 1975-ben mindössze 30 pár kerecsensólymot figyeltek meg hazánkban, addig mára e szigorúan védett ragadozó madarak száma eléri a 200 párt. Mindez a tervszerű védelmi programoknak köszönhető. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szervezésében, 16 partner részvételével 2006 októberében indult az Európai Unió LIFE-Nature négyéves programja, amelyben átfogó magyar-szlovák kerecsensólyom-védelmi munka kezdődött el. A kétmillió eurós projekt, melynek háromnegyedét adta az uniós támogatás, mintaértékűvé vált a LIFE programok történetében, így a folytatása és kiterjesztése is elindulhatott. Ezt akasztotta volna meg az adminisztrációs nehézség. Az egész program egyik újdonsága egyébként az a kerecsensólyomra felszerelt korszerű, pár grammos GPS-jeladó, melynek révén a védett madarak életmódja, mozgása műholddal folyamatosan nyomon követhető. - Továbbra is élünk a műholdas nyomkövetés eszközével, ami eddig is rengeteg új tudással gazdagította a kutatást így lett számunkra is nyilvánvaló, hogy például Szicília milyen fontos szerepet játszik a kerecsensólymok vándorlásában - húzza alá Fidlóczky József. A szakember azt is elmondta, hogy míg a program első részében leginkább a madarak mozgásának, élőhelyének feltérképezése, a költőhely védelme, és például az elektromos távvezetékek szigetelése volt a középpontban, addig az együttműködés újabb szakaszában e tapasztalatokat szeretnék átadni román és bolgár partnereiknek. A tervek közt szerepel az a felmérés is, hogy az szélerőművek milyen hatással vannak a madarak életére.

Biztosították az ürgekosztot
MÍG NÁLUNK 180-200 párra becsülhető a kerecsensólyomállomány, addig Szlovákiában 15 párt tartanak nyilván. A faj teljes európai létszámát 450 párra becsülik, igya két országban a kontinens sólymainak csaknem fele él. A program során eddig elkészítettek és kihelyeztek töbjb mint 600 költőládát, tápláléknak több ezer ürgét telepítettek vissza olyan füves élőhelyekre, ahonnan korábban a legeltetés felhagyása miatt ezek eltűntek. Rengeteg veszélyes középfeszültségű vezetékoszlopot is szigeteltek.

Nálunk nő, másutt csökken az állomány
- A MUNKÁNK SORÁN nem pusztán az egyes egyedek megóvását tartjuk fontosnak, hanem az élőhely védelme, et megfelelő körülmények kialakítása a faj hosszú távú fennmaradásának a biztosítéka - mondja FIDLÓCZKY JÓZSEF. AZ erőfeszítés eredményeként a fokozottan védett, veszélyeztetett faj, a kerecsensólyom megóvása a Kárpát-medencében megoldottnak tűnik, az állomány stabil és gyarapodik. Persze veszélyek itthon is akadnak még, ha más nem, a kiszámíthatatlan időjárás. Tavaly a sok csapadék miatt rengeteg fészekalj pusztult el, költés veszett kárba. Ám az erős állományt még így sem érte kiheverhetetlen csapás.

Forrás: Heves Megyei Hírlap