elefántvadászatKenyában soha nem látott magasságba szökött az elefántok orvvadászatának aránya, mivel egyetlen nagytestű elefántbika agyarainak eladása egy helyi orvvadásznak 15 évnyi fizetéssel megegyező összeget jelent.
Rekord szintet ért el az elefántok orvvadászata a világ egyik leghíresebb vadmenedékében, hogy kielégítse az agyar iránti egyre növekvő igényt Kínában – állítják elefántszakértők.
Az idei év első öt hónapjában dokumentálták az eddigi legmagasabb orvvadászati arányokat a kenyai Samburu Nemzeti Parkban. Az utóbbi két és fél évben leölt elefántok száma összességében meghaladta a korábbi 11 évét – állítják a szakemberek.  
A Samburu elefántjai valószínűleg a világ leginkább tanulmányozott ormányosai, ám a tudományos érdeklődés eme magas szintje sem védi meg őket az orvvadászok ellen, akik hatalmas vagyonra tehetnek szert a kifejlett bikák vagy tehenek agyarainak eladásából.

 George Wittemyer, David Daballen és Iain Douglas-Hamilton együtt írták meg tanulmányukat a Nature magazinban. Adataik szerint manapság igen aggasztó növekedés figyelhető meg az agyarak miatti orvvadászat terén, mely egybeesik az elefántcsont illegális kereskedelmével. „Az elefántcsontot főleg Kínának szánják. Az elefántok hatékony védelme részben a még több természetvédelmi befektetéstől függ, ám főleg az elefántcsont iránti igény visszaszorításán és a feketepiaci kereskedelem kiküszöbülésén áll.
Az elefántbikák szelektív vadászata értékes agyaruk miatt odáig vezetett, hogy a populációban a nőstények egyedszáma duplájára nőtt a szokásosnak. A legnagyobb bikák agyarai annyit érnek, mint egy helyi képzetlen munkás 15 évnyi fizetése. Ám a relatíve kisebb agyarakkal rendelkező, kifejlett tehenek is célkeresztbe kerültek. Az elefántok – melyek matriarchátusban élnek - minden ötödik csoportjából egy elvesztette kifejlett nőstényeit, míg a Samburu rezervátumban az árvák száma gyorsan nő.

A szakemberek szerint a változások összefüggésben vannak azzal, hogy a Kenyában vagy onnan származó, elfogott illegális elefántcsont-szállítmányok teljes száma megháromszorozódott, és az elefántcsont ára is emelkedik. A Samburu környéki helyi feketepiac árai 2007 óta mintegy duplájukra nőttek, és nagyságrendekkel magasabbak, mint 1990-ben - írják a kutatók.
 „Az elefántcsont iránti kereslet és az árak elértek egy olyan pontot, ahol az orvvadászok hajlandóak a jól védett, alaposan nyomon követett populációkat is megcélozni. Számos kevésbé védett, könnyű célpontnak számító populációt már túlságosan levadásztak, és a Samburu elefántokra helyezkedő nyomás előre jelezheti, mi várhat Afrika védett területeire” - írják. 
A Kenya északi részén fekvő Samburu ökoszisztéma mintegy huszonháromezer négyzetkilométert fed le. Megművelt területek és nemzeti parkok mozaikjából áll. A műholdas nyomkövetés kimutatta, hogy egyes elefántbikák az egyik régiótól a másikig ősi vándorlási útvonalakon jutnak el, melyek ma már áthaladnak a terjeszkedő emberi populáció által megművelt területeken.

Forrás: Hiradó