vadásznapSzoboravató, kiállításmegnyitó, gasztronómiai program és íjászbemutató is részét képezte annak a Hubertus-ünnepnek, amelyet szombaton tartott a lovászi Olajbányász Vadásztársaság.
Az egész napos program keretében elhunyt vadásztársakra is emlékeztek. A lovászi vadászok ünnepét négy éve rendezte meg első ízben a társaság, s a program azóta hagyománnyá nemesedett. Mint azt Náday Gyula elnök elmondta, minden évben igyekeznek olyan tartalmas programot kínálni, amely nemcsak a társaság tagjai, de a vendégvadászok, illetve laikusok számára is vonzó. Idén többek között íjászat, a fotós-újságíró Polster Gabriella képeiből nyílt kiállítás, valamint gasztronómiai bemutató tette tartalmassá a napot.
A rendezvény elején szoboravatóra is sor került. A társasággal baráti kapcsolatot ápoló, s tavaly váratlanul elhunyt Palaics Gábor egyik alkotását helyezték el a társaság vadászházának udvarán.

- Palaics Gábor még Bögöte önkormányzatától kapott felkérést arra, hogy faragja ki a falu egykori grófi birtokán helytartói feladatokat ellátó Nadler Herbert portréját - mondta Náday Gyula. - A tragikus események miatt a szobor nem készült el teljesen, így azt az örökös társaságunknak ajándékozta. Mi örömmel fogadtuk a felajánlást, hiszen ezzel nemcsak Palaics Gáborra emlékezhetünk, de a hazai vadászat történetében is fontos szerepet betöltött Nadler Herbert is emlékezhettünk.
A szobrot Bán Beatrix, a Diána Vadászhölgy Klub egyesület országos elnöke avatta fel, de az ünnepi eseményen jelen volt dr. Kozó László, a Fővárosi Állat- és Növénykert stratégiai igazgatója is, hiszen Nadler Herbert a két világháború között ezen intézmény vezetői feladatait is ellátta.
- A lovászi Olajbányász Vadásztársaságot 1958-ban alapították az olajiparban dolgozók
- A társaság kilenc település közigazgatási területén, nettó ötezer hektáron gazdálkodik
- A szervezethez 42 vadász tartozik, de a szezonban számos vendég fordul meg Lovásziban, jellemzően magyar, német, osztrák és olasz nemzetiségűek
- A társaság területén 1972-ben Paul Riegel német vadász világbajnok trófeájú gímszarvast ejtett
- A szombati program keretében a 2007-ben elhunyt Károly Benedek pákai vadászról is megemlékeztek, a társaság kegyeleti bizottságának határozata értelmében neve felkerült a vadászház udvarán álló életfára.

Forrás: Zalai Hírlap