medvetámadásÚjabb medvetámadások történtek az elmúlt napokban Udvarhelyszéken, az egyik mindössze néhány kilométerre attól az abásfalvi helyszíntől, ahol szeptember másodikán egy idős férfira rontott rá a medve.
Legutóbb hétfőn hajnalban, Homoródszentpéteren egy közel ötszáz kilós tehenet ölt meg egy bocsos medve. A szarvasmarha borját már múlt évben felfalta a mancsos ragadozó. A vadásztársulat a kilövési engedélyekre vár, a vadászati alelnök szerint az optimálisnál háromszor több a medve.

Mindössze pár nappal az abásfalvi eset után két újabb medvetámadás történt a Homoród mentén. Szeptember 9-én hajnalban, mindössze két kilométernyire az abásfalvi helyszíntől, Homoródkeményfalva határában egy bikát sebesített halálra egy medve. A ragadozó egy esztenán támadt rá a megriadt bikára, majd hosszú üldözés után leteperte és megölte, enni azonban már nem tudott belőle, mert időközben felébredtek a pásztorkunyhó lakói és elkergették – tudtuk meg Jakab Attilától, a területet kezelő Nagyküküllő Vadász-Horgász Egyesület vadászati alelnökétől. A bika egy 350–400 kilós állat volt, amit csak egy jól megtermett medve tud megölni – véli a szakember.

A kár százszázalékos, mivel a bika húsát emberi fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánította a község állatorvosa, félő ugyanis, hogy a medve akár veszett is lehetett – tudtuk meg Kerekes Péter homoródszentmártoni polgármestertől.

Hétfőn hajnalban Homoródszentpéteren is medvetámadás történt. A település közelében található esztenán egy majdnem féltonnás tehenet marcangolt szét egy anyamedve két bocsával. A szarvasmarhákat egy villanypásztorral bekerített területen őrizték, a medvének azonban ez sem jelentett akadályt – tudtuk meg Jakab Attilától, útban a helyszín felé.

Nem jeleztek a kutyák


Hajnali öt óra körül jelent meg a bocsos medve az esztena közelében, de a támadás pontos részletei még a károsultak számára is rejtélyt jelentenek. Az egyik legvalószínűbb verzió az, hogy a medvéktől megriadt tehenek maguk törtek ki a villanypásztorral őrzött területről, majd az üldözőbe vett állatok közül az egyik legszebbet elkapta és megölte a medve – tudtuk meg Burján Istvántól, a károsult gazda fiától.

A megölt tehén egy majdnem féltonnás állat volt, tehát nem egy „kicsi, szerencsétlen”, hanem egy jól megtermett jószág, a csorda egyik legszebb állata. „Nem igaz, hogy pont ezt ütte meg” – hitetlenkedik Burján István, aki szerint az állatot nagyon „megmocskolta” a medve.

Az állatok mellé két férfit alkalmazott a gazda, ám ők nem hallottak semmit, ami viszont még érthetetlenebb számára, hogy az állatok őrzésére tartott kutyák sem jeleztek, néhány vakkantáson kívül semmi sem történt. A történet iróniája, hogy a most megölt tehén borját szintén medve pusztította el, tavaly áprilisban.

Burján István biztos benne, hogy a medve már a támadást követő éjszakán visszatér, ugyanis a gazda szerint a ragadozó és két bocsa nem tudott jóllakni az elejtett tehénből. Ezért szalmával kibélelt traktorgumikat készítenek elő, ébren lesznek egész éjjel, és ha visszatérnek a medvék, meggyújtják a gumikat, és traktorral próbálják majd elűzni őket – mondta el Burján István, hozzáfűzve, hogy egyebet nem tudnak csinálni, de nem hagyhatják, hogy az összes állatot felfalják a medvék.

Háromszoros túlszaporulat


Az elmúlt napokban a Homoród mentén három különböző medve garázdálkodott, erre enged következtetni az, hogy az abásfalvi férfit egy egybocsos anyamedve támadta meg, a Keményfalván garázdálkodó mancsos ragadozó egyedül volt, Szentpéteren viszont egy kétbocsos anyamedve ölte meg a tehenet – magyarázta el Jakab Attila.

A Nagyküküllő Vadász-Horgász Egyesület vadászati alelnöke azt is elmondta, az emberre támadó medvére még nem kapták meg a kilövési engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól, ezt a hétre várják. Ugyanakkor a két másik medvére is kilövési engedélyt kérnek, ezeket viszont a társulat kilövési keretének bővítéseként kérik majd.

A kilövésre szánt medvék bocsainak sorsáról a szakember elmondta, amennyiben azok egy évnél idősebbek, sorsukra hagyják őket, hiszen anyjuk is ezt tenné, ha viszont egy évnél fiatalabbak, befogják őket, és a balánbányai visszavadító központba szállítják. Ilyen esetben a befogást hálóval végzik a szakemberek, ugyanis a bocsok a kilövés után sem hagyják ott anyjukat – tudtuk meg Jakab Attilától. Egyébként a szakember szerint komoly túlszaporulat jellemzi a medvepopulációt, az optimális egyedszámnál háromszor több medve él a társulat vadászterületein.

Forrás: Székelyhon.ro