orvvadászatért börtönLetöltendő börtön járhat a tervek szerint az orvvadászatért - ezt jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országos Vadásznap megnyitóján. Az orvhalászokat is jobban keresik majd a jövőben, nehezebb lesz elbújni a halőrök elől - remélik a szakemberek.

Eddig alapvetően lopásnak minősült az orvvadászat, nem volt külön tényállás az orvvadászatra, ezért sok esetben pénzbüntetéssel úszták meg az elkövetők az engedély nélküli vadászatot. Persze egyéb, kisérű bűncselekményekért eddig is kaphattak komolyabb büntetést.

Vadócz Attila sajtószóvivő, Somogy Megyei Bíróság:
- Például, ha valaki nem megengedett módon vadászott, gondolok itt például a hurkolásos módszerre, akkor ez állatkínzással együtt állapíthatja meg a bíróság halmazatban, ha meg valaki olyan fegyverrel vadászott, ugye a klasszikus a kínai hangtompítós kispuska, akkor lőfegyverrel való visszaélés bűntettével állapíthat meg a bíróság bűnösséget.

A legtöbb eset továbbra is a marcali, nagyatádi vagy barcsi bíróságokhoz kerül; itt jobban vonzza az elkövetőket az erdő - tette hozzá a sajtószóvivő.

A szakma már régóta szorgalmazza a rapsicok elleni komolyabb fellépést, szeretnék, ha a jog is nevén nevezné a jelenséget, és akár letöltendő börtönbüntetést is adhatnának az elkövetőknek, de más fronton is ésszerűsítenék a szabályokat.

Kemenszky Péter titkár, OMVK Somogy megyei Területi Szervezete:
- Mikor egy évvel ezelőtt ezt a kezdeményezést innen Somogyból elindítottuk, akkor az volt a célunk, hogy egyrészt megszűnjön ez a fajta illegális tevékenység, másrészt vadászkamaraként azon dolgozunk, hogy az állami vadászvizsga rendszer megszigorítása, a kötelező tanfolyamok esetleges bevezetése egy egységes állami vadászvizsga rendszer kialakítása egy olyan fajta magyar vadász predesztinál hosszú távon, ami, ami etikus, ami megállja a helyét.

A törvény szavával emelnék meg a jövőben a vad- és halőrök jogkörét is, hogy hatásosabban tudjanak fellépni az bűnözők ellen - ezt a tervet Németh Sándor, a SEFAG Zrt ellenőrzési osztályvezetője is jónak tartja.

Németh Sándor ellenőrzési osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- Mivel, mint hatósági jogkörrel nem rendelkező személyek jóval komolyabb intézkedési lehetőséggel, jogkörrel fognak rendelkezni. Én úgy gondolom, hogy ez a változás ez komoly, nagy jelentőséggel fog majd bírni a területeinken és az esetleges orvvadászat illetve falopásoknak a visszaszorításában nagyon nagy szerepe lesz.

De általában követhetetlen az orvvadászok mozgása - mondja a szakember. A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. 103 ezer hektáros területén évente körülbelül 10 millió forintnyi vadat ejtenek el vadorzók, az elkövetőket viszont csak alkalmanként tudják lefülelni. A

Az orvhalászokat is szigorúbban keresnék a jövőben. Jelenleg felbecsülhetetlen kárt okoznak a halgazdálkodással foglalkozóknak a rapsicok mondják a szakemberek. Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt halgazdálkodási igazgatója szerint az orvhalászokat talán még nehezebb utolérni, mint az orvvadászokat.

Füstös Gábor halgazdálkodási igazgató, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.:
- Az orvhalászok nagyon komplett és komoly figyelőszolgálatokat építettek ki, enyhe túlzással azt mondom, hogy jobban tudják a halőrök mozgását, mint mi, akik személykövető rendszerrel mozgatjuk a halőreinket. Ma a GPS technika korszakában az orvhalászok úgy dolgoznak, hogy leteszi a hálót, GPS-szel megjelöli a helyet, a háló fél méterrel a víz alatt van, a halőr csónakja elmegy fölötte.

A szabályok lehetséges szigorodásától sokkal átláthatóbb rendszert, és kevesebb vadászati, halászati bűncselekmény bekövetkeztét várják a szakemberek.

(Somogy TV, Híradó)