orvvadászok jelenlétére utal a hurokHárom fej nélküli szarvasbika tetemet is találtak az elmúlt napokban a határ menti kisváros, Lenti térségében. A vadászok szerint egyértelmű, hogy trófeájukért ölték meg a vadakat, hiszen a szintén értékes húshoz senki sem nyúlt hozzá.

Az egyik bika a lenti Szabadság Vadásztársaság területén pusztult el. A tetemre az egyik vadász bukkant rá, az oszló állat szaga vezette nyomra.

- Az egyik vadászvendégünket kísérve figyeltek fel az akkor már erősen érezhető szagra, így találták meg a szarvast - idézi fel a történteket Rákos Csaba, a társaság vadászmestere. - Valószínűsíthető, hogy ez a tetem már hosszabb ideje feküdt ott, az állapota legalábbis erre utalt. Úgy ítéltük meg, hogy egy fiatalabb bikáról lehet szó, amelynek trófeája körülbelül 3-5 kilogrammos lehetett.

A lenti vadásztársaság elnöke, Verein József az őket ért kár miatt feljelentést tett. Salamon Róbert alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre mindezt annyival egészítette ki, hogy a lenti kapitányság két bejelentés alapján két külön ügyben folytat büntetőeljárást. Kérdésünkre a sajtóreferens azt is hozzátette, hogy egyelőre lopás ügyében folyik nyomozás.

Információink szerint a másik eset a Zalaerdő Zrt. sérelmére történt, Rédics térségében, ezt az állami vállalat termelési igazgatója, Kovács Ferenc meg is erősítette érdeklődésünkre.

Ugyancsak fej nélküli tetemet találtak a Parasza-Kerkamente Vadásztársaság területén. A szervezet égisze alatt vadászó Laczó Róbert szerint a maradványokból egyértelműen nem állapítható meg, hogy mi okozta az állat pusztulását, ők ezért nem tettek feljelentést.

Rákos Csaba azt mondja, nem emlékszik arra, hogy korábban Lenti térségében előfordult volna hasonló eset. Mint mondja, arra volt már példa, hogy a bikák a tehénért vívott harcban halálos sebet ejtenek egymáson, azaz emiatt is elpusztulhatnak, de a fejet akkor is valaki levágta, s úgy vitte el. A vadászmester azt is elmondta, hogy az utóbbi időben több hurkot is találtak a Lenti környéki erdőkben, ez mégiscsak orvvadász tevékenységére utal. Az egyik hurokba egy körülbelül 30-40 kilós vaddisznó bele is akadt, szerencsétlen állat keserves körülmények között pusztult el.


A szarvasbika értéke
● A 2011-es évre szóló vadászati terv szerint Zala megyében hatezer gímszarvas kilövését engedélyezték, ebből 1500 vonatkozik bikára
● A szarvasbika vadászatának szezonja szeptember elsején kezdődött, s január 31-ig tart
● A trófeák értéke a tömeg, a forma, az ágak száma, s néhány egyéb összetevő függvényében változhat, egy körülbelül 3-5 kilogrammos agancs ára száz és háromszáz ezer forint közötti összegre tehető
● A kifejlett szarvasbika húsa ugyancsak jelentős érték, akár 100-120 ezer forint is lehet

Forrás: Zalai Hírlap / Fotó: Gyuricza Ferenc