madárszámlálásKözel félmillió madarat számoltak össze az Európai Madármegfigyelő Napok 130 magyarországi helyszínén a hét végén – jelentette az MTI.
A szokatlanul nyárias időjárásnak köszönhetően 3500 ember szolgáltatta az adatokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti központjának. Az érdeklődők 375 ezer seregélyt, 9 ezer tőkés récét és 8 ezer dankasirályt figyeltek meg.

A hétvége hazai különlegessége egy törpesármány volt, amelyet a fenékpusztai gyűrűző állomáson fogtak, ez a faj negyedik előfordulása Magyarországon. Ugyancsak érdekes, hogy számos vonuló madárfaj későn útnak induló egyedeit is sikerült megfigyelni, többek között gyurgyalagokat, vadgerléket, molnár- és füsti fecskéket, valamint két batlát - közölte az MME hétfőn az MTI-vel.

Magyarország a 37 európai és közép-ázsiai ország részvételével zajló eseményen a negyedik helyen végzett mind a helyszínek, mind az adatszolgáltatók, mind pedig a madarak számát tekintve. A helyszínek számában Oroszország, Lengyelország és Fehéroroszország, a részvevőket tekintve Oroszország, Svájc és Fehéroroszország, a regisztrált madarak esetében pedig Finnország, Svédország és Oroszország előzte meg Magyarországot. Az összes résztvevő ország eddig beérkezett adatai szerint kétezer helyszínen 50 ezer ember 4 millió madarat figyelt meg.

A rendezvény célja nem a verseny, hiszen különböző méretű és népességű országokból érkeztek az adatok. Az MME ernyőszervezete, a BirdLife International célja felhívni a figyelmet arra, hogy a madarak érzékenyen jelzik környezetünk állapotának változását és a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása közös ügy.

Forrás: ForestPress