mérgezett szarvasA mezei pocok elszaporodása miatt négyszáz tonna rágcsálóirtó szer felhasználását engedélyezték országosan. A kukoricaszemekre felvitt méreg szakszerűtlenül kiszórva a vadállományra is veszélyt jelent.

— Több területről jeleztek rágcsálóméreg miatti őz- és vadnyúlpusztulást — tudtuk meg Zuberecz Tibor megyei fővadásztól, a legtöbb elhullás Kunágota és Mezőkovácsháza környékén volt. Eddig csaknem száz vadnyúl és több őz halálát okozta a Redentin 75RB nevű méreg.

A mérgezett kukoricát a szabályok szerint egyenletesen, sáv- és csomómentesen kell kiszórni. Tilos röpítőtányéros műtrágyaszórót használni, és hóval borított területre sem szabad kiszórni a mérget. A készítményt csak növényvédelmi szakmérnök irányítása mellett lehet használni. A csomóban, kupacban maradt kukoricát megeszi a nyúl és az őz, ez már korábban is okozott vadpusztulást.

A méreg kihelyezésének van egy vadbarát módja is, ezt Vezér József hivatásos kevermesi vadász fejlesztette ki, plusz költséget nem jelent a gazdálkodóknak. Egy mázsa rágcsálóirtót betonkeverőben 10 kilogramm húsliszttel és egy liter étolajjal kell elkeverni. A húsliszt szagát nem bírják az őzek és a nyulak, így nem esznek belőle, a rágcsálókat azonban nem zavarja.

Hasonló gondokat okoz a csávázott vetőmag szakszerűtlen kiszórása. Emiatt idén Szarvas mellett pusztultak el récék. Ha ezekben az esetekben bebizonyosodik a természetkárosítás ténye, a gazdák súlyos büntetésre is számíthatnak. Mérgezett vetőmag miatt az eddigi legnagyobb madárpusztulás Gyomaendrőd mellett történt. 2005-ben 115 védett daru pusztult el, betiltott vegyszerrel átitatott búzaszemek miatt. Az ügyben gondatlanságból elkövetett természetkárosítás miatt indult eljárás, a vétkest pénzbüntetésre ítélték.

Forrás: Beol