őzelütésŐzektől rettegnek az autósok a Jászság útjain. Több olvasónk is ütközésekről számolt be az elmúlt hetekben. Előfordult, hogy az egyik autós előtt négy-öt őz ugrált ki az út menti árokból. Hogyan lehet elkerülni az ütközést? A vadász vagy az autós fizet a vadbalesetnél?

— Budapestről jöttem autóval, amikor Jászapáti és Jászjákóhalma között, a 31-es főúton majdnem ütköztem egy őzzel — meséli Péter. — Az eset az esti órákban történt. A köd miatt a látási viszonyok is rosszabbak voltak. Mivel még időben észleltem a vadat, erőteljesen fékezni tudtam. Az volt a szerencsém, hogy mögöttem nem jött senki, és így el tudtam kerülni a balesetet — mondja a fiatalember. Egy jászjákóhalmi olvasónknak már nem volt ekkora szerencséje, mert szintén a 31-es főúton, összeütközött egy őzzel. Az autójában közel százezer forintos kár keletkezett. Nem csak az erdők melletti utak rejtenek veszélyeket, bárhol találkozhat vadakkal az autós. Olvasónk említette, hogy egy ismerőse a jászberényi elkerülő úton haladt autójával, amikor az út melletti árokból négy-öt őz ugrált ki elé.
A Jászság közútjain vaddal történő közlekedési balesetekkel kapcsolatban Tóth Dániel hadnagy, a Jászberényi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója elmondta, hogy az elmúlt időszakban a vadbalesetek számában nem igazán történt változás az előző évekhez képest.

— A balesetek során a gépjárművezetők majdnem minden esetben őzzel ütköztek, de előfordult fácánnal való „találkozás” is. Idén tíz esetben történt rendőri intézkedés vaddal történő ütközés kapcsán. Személyi sérüléses baleset egy esetben történt, a Jászberényt és Jászfelsőszentgyörgyöt összekötő 3109-es úton. A balesetek 99 százalékában anyagi kár keletkezik. Mivel jellegét tekintve a Jászság apróvadas, így nincs jelen nagyobb testű vad, mint például vaddisznó vagy szarvas — tájékoztatott a hadnagy.

Tóth Dániel felhívta a figyelmet, hogy a baleseti számoknál nagy az úgymond rejtettség, mivel sok olyan baleset történik, amelyet nem hoznak a rendőrség tudomására. Mivel a vadásztársaságnak és az autósnak is kára keletkezik, így polgári peres úton érvényesíthetik kárigényüket.
— Az anyagi kárral járó balesetek során a hatályos jogszabályok alapján a rendőrségnek nincs intézkedési kötelezettsége, így előfordulhat az is, hogy a hatóság tudomására hozzák, de a tájékoztatást követően nem kérnek rendőri intézkedést. Amennyiben ez utóbbi szükségessé válik, a járművezető esetleges szabályszegő magatartását, illetve a vadgazdálkodást folytató esetleges mulasztását vizsgáljuk — tudtuk meg a baleset-megelőzési előadótól.

A vadriasztó síp segíthet a baleset elkerülésében

Tóth Dániel baleset-megelőzési előadó elmondta, hogy a vadbalesetek a Jászságban javarészt a főútvonalakon történnek, így a 3227-es, 31-es, valamint a 32-es számú főúton. — A nyári időszakban fordul elő több eset, mivel ilyenkor van az őzek párzása. Azt is érdemes tudni, hogy a jászsági vadászterületek kiemelkedően magas egyedszámúak. A járművezetők, amennyiben vadveszélyt jelző táblával találkoznak, annak ellenére, hogy ez sebességcsökkentésre nem kényszeríti a őket, mégis figyeljenek az adott útszakaszon hirtelen megjelenő vadon élő állatokra. A balesetek számának csökkenéséhez vezethet, ha a járművezetők mérséklik a sebességüket, és figyelmesen vezetnek. Segítséget nyújthat még az autósboltokban kapható úgynevezett vadriasztó síp használata, amely már 400 méterről is hatásos lehet — tanácsolta a hadnagy.

Forrás: Szoljon