vaddisznók túrták felA hivatal tavaly ötvenezer üggyel foglalkozott. Minden tizedik trófea érmes lett, vadvédelmi bírságot 1,3 milliót szabtak ki.

Sűrű éve volt a megyei agrárügyeket, a vadászatot és halászatot felügyelő Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának. Bocsi Csaba igazgató elmondta, több mint ötvenezer üggyel foglalkoztak, a legtöbben őstermelői igazolványuk miatt, illetve a mezőgazdaságban fölhasznált gázolaj jövedéki adójának visszatérítése miatt fordultak hozzájuk.

A vadászatot és a halászatot illetően is mozgalmas volt az év, tízezer horgászengedélyt bocsátottak ki. Tíz és fél ezer vadászati azonosítót, s a vadászok több mint kétezer esetben fordultak az igazgatósághoz trófeabírálat miatt. A 2065 kilőtt vadból közel háromszázat, 281-et minősítettek oklevéllel, ami nagyon jó arány. Vadvédelmi bírságot 1,3 millió forint összegben szabtak ki, s 23 vadászjegyet vontak be.

– Sajnos tavaly is elemi károk sújtották a gazdákat, az ebből fakadó vis maior, agrárkár-enyhítési kérelmeket vettük föl. Tavasszal fagy és belvíz, nyáron jég, ősszel pedig aszály volt a megyében, utóbbi már mutatja az ez évi problémákat is, hiszen az elvetett 16 ezer hektár repcéből nem valószínű, hogy egy hektárt is betakarítanának. Az őszi búzában keletkezett kár mértéke még nem mérhető, ám az őszi árpánál vélhető a terméskiesés – fejtette ki Bocsi Csaba.

Az idei évben újdonság lesz, hogy az agrárkár-enyhítésbe a biztosítók is bekapcsolódhatnak. Folyamatban van az őstermelőkre és a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedéki adó visszaigénylésére vonatkozó szabályok egyszerűsítése is. Június végéig elvégzik a hegyközségek törvényességi felügyeleti ellenőrzését. Vizsgálták a nemzeti hatáskörben nyújtott támogatások felhasználását is, eddig az építményeket és az ültetvényeket járták be, a támogatást csak egy esetben kellett visszavonni.

Forrás: Heol